Најновије

"Сарајево било спремно да и Хрватску тужи Хагу"

Хрватски члан БиХ Председништва Драган Човић изјавио је да се није опредељивао око захтева за ревизију тужбе против Србије пред МСП у Хагу.

Међународни суд правде (Фото: РИА Новости)

Како каже, није сигуран да би представници бошњачке стране покренули тужбу и против Хрватске пред тим судом.
Према мишљењу Човића, они би то учинили у случају негативне другостепене пресуде против шесторице некадашњих званичника Херцег-Босне пред Међународним судом за бившу Југославију.
Човић је у интервјуу за “Вечерњи лист”, издање за БиХ, рекао да је Сарајево "животно заинтересовано за пресуду с удруженим злочиначким подухватом", преноси Хина. 
Он тврди и да унутар БиХ постоје параструктуре у обавештајној и полицијској заједници, као и у политици, а сматра ударом на уставни поредак чињеницу да су бошњачки представници прошле године сакрили од двојице чланова Председништва БиХ писмо Међународног суда правде у којем је наведено да се Сакиб Софтић не може сматрати легитимним представником БиХ пред тим судом. 
Хина подсећа да је Софтић поднео захтев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије по којој није утврђена одговорност Србије за ратне злочине у БиХ. 
Човић у истом интервјуу потврдио је да је из медија сазнао за писмо Међународног суда правде из маја прошле године, у којем се оспорава мандат Сакиба Софтића да заступа Босну и Херцеговину као агент пред овим судом. 
- Заправо, разоткрило се постојање парасистема. Имали сте писани одговор од једне такве институције какав је Међународни суд правде у Хагу према држави БиХ и један део администрације, у овом конкретном случају администрације из Сарајева, је потпуно у стању од јавности склонити тај податак - изјавио је Човић. 
Он је упозорио да, ако неко може такав службени документ из једне међународне правне институције да издвоји од ока јавности и чува само за себе, онда је то, како каже, најдубље задирање у уставни поредак једне државе. 
"Сада чекам прилику да се страсти смире и да расправимо о тој теми. Да је којим случајем то направио Хрват, било би све декларисано као државни удар, удар на Устав БиХ..., нашло би се толико сочних садржајних порука и било би незамисливо да та особа уопште буде икада више политички активна", каже Човић. 
После свега тога, ипак смо чули расправе и изјаве како се радило о стратешкој одлуци која оправдава чак и овакав чин, казао је Човић, пренела је Фена. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА