Најновије

ДАЧИЋ: Безбедносне процене неће спречити Вучића да путује у Сарајево

Шеф дипломатије Србије Ивица Дачић оценио је данас да безбедносне процене о могућем понављању ситуације из Сребренице у јулу 2015, неће спречити премијера Србије Александра Вучића да учествује на самиту премијера земаља Западног Балкана у Сарајеву.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је за РТС рекао да је сваки одлазак у ризична подручја велики изазов, али то неће спречити премијера Александра Вучића да учествује на том скупу.
- То је идеална прилика да се покаже да Србија нема шта да крије, нити да игра двоструку игру. Ми играмо поштено, отвореним картама. Наше карте су отворене зато што мислимо да водимо политику која искрено жели да решава проблеме и да гледа у будућност - рекао је Дачић.
Он је оценио и да је Србија "сачувала присебност" поводом захтева БиХ за ревизију пресуде пред Међународним судом правде.
Говорећи о резолуцији скупштине Косова о суспензији дијалога са Београдом док Рамуш Харадинај не буде ослобођен Дачић је оцено да је то блеф косовске стране. Дачић је рекао да не верује да су председник Косова Хашим Тачи и остали представници косовских власти превише забриути за Харадинаја. - Овде је реч о нечему другом, мислим да постоји бојазан како ће се Специјални суд односити према другим функционерима са Косова. То је један незабележен случај. То би било као да Србија не жели уопште да учествује у неком дијалогу зао што је неко ухапшен или осуђен - казао је Дачић. На питање да ли ће ЕУ дозволити прекид дијалога, Дачић је оценио да се ЕУ мора активно укључити у решавање пробема. - Ја сам зато рекао: "Добро јутро". Морају да се упознају са проблемима, само да не буде и "Довиђења". То значи да морају да се активно укључе у све то, ЕУ је та која диктира. ЕУ је та која води дијалог и преговоре... Мислим да то није чак ни праћка. Па то је само један блеф и ако неко наседне на тај блеф значи да не заслужује да седи у Бриселу - казао је Дачић. Он је навео да је Србија постала предвидив и стабилан партнер у региону и додао да данашњи састанак премијера Србије Александра Вучића са немачком канцеларком Ангелом Меркел и сутрашња посета Сарајеву, говоре о поверењу које је изграђено у последњих неколико година. - Ово је важна вест да је Ангела Меркел издвојила време за састанак са председником Владе, не либећи се да то уради у предизборној кампањи. То говори о поверењу које је изграђено у последњих неколико година - рекао је Дачић гостујући на РТС. Он је додао да је био сведок односа Меркелове према бившем председнику Србије Борису Тадићев, те да је њихов последњи сусрет био један од најнепријатнијих састанака коме је он (Дачић) присуствовао. - Разлог за прекидање коректних односа са Србијом је био то што што су власти у Србији обећале нешто што нису испуниле. Обећале су да ће поштовати саветодавно мишљење Међународног суда правде, обећали Тадић и Јеремић, а када је то завршено кренули су другим путем - рекао је Дачић. Он је додао да је Тадић обећао да ће кренути коректно са разговорима у Бриселу и када је Србија добила статус кандидата за чланство у ЕУ то нису испунили. Европска унија у Србији сада има кредибилног партнера, јер је политика Србије, како каже, постала предвидива. Дачић каже и да би сваки од председничких кандидата требало да се изјасни по питању проблема у региону. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА