Најновије

МОЋНА ГАРДА: Чак 350.000 "Путинових лавова" спремно да чува Русију од државних непријатеља!

Руска Национална гарда, чије је оснивање наредио председник Владимир Путин, почела је са првим тестовима борбене готовости како би спремно могла да се ухвати у коштац са потенцијалним унутрашњим претњама пред председничке изборе 2018. године.

Владимир Путин (Фото: РИА Новости)

Чак 350 хиљада припадника новоформиране јединице вежбаће "борбу против субверзивних фактора и реметилачких терористичких или екстремистичких група", пише у саопштењу Националне гарде.
Гарда "Росгардија" је под директном контролом Владимира Путина, као врховног команданта Руских оружаних снага. У екстремним ситуацијама, припадници Гарде имају дозволу да пуцају чак и уколико се у околини налазе цивили, пише Тасс. Медијима је забрањено да извештавају о локацијама војника ове јединице, а све у циљу како би се заштитили како они, тако и њихове породице.
Гардом руководи Виктор Золотов, некадашњи телохранитељ и џудо спаринг партнер руског председника. Британски медији сус пекулисали да је због формирања ове Гарде руски министар унутрашњих послова Владимир Колоколцев хтео да поднесе оставку, јер је полиција практично постала "секундарна снага у очувању унутрашње безбедности Русије", навео је "Индепендент". - Некадашњи шеф председникове безбедности сада је постао шеф државне безбедности, слободно тако могу да кажем. Гарда је продужена Путинова рука - изјавила је Татјана Становаја, директор аналитичког одсека при Центру за политичке технологије у Москви. Путинови противници и критичари оптужују руског председника да ће "Гарду можда употребити како би ућуткао бројне дисиденте", и оснивање овакве јединице називају "ауторитарним потезом". Експерти, међутим, истичу да Путину нису потребне снаге за "сузбијање народних устанака", јер њега подржава више од 85 одсто грађана, а да је у ствари циљ, стварање нових и ефикасних безбедносних структура, који ће штити интересе земље. гардисти су већ добили надимке "Путинови преторијанци" и "Путинови лавови". Лев Корољков, ветеран руске специјалне јединице "Вимпел", стручњак за безбедност у изјави за "Спутњик" пре неколико месеци рекао је да Национална гарда није нова Федерална служба обезбеђења и да није "Путинова гарда", иако ће бити подређена директно председнику земље, а не Министарству унутрашњих послова. - Ситуација близу руских граница је заиста на ивици експлозије. Украјинско питање и даље није решено, Мински споразум се не поштује. У оваквим условима неопходно је спречити евентуалне покушаје да се ситуација у Русији дестабилизује. Формирање Гарде, значи, да специјалне службе имају информације да се нешто "кува": можда није државни удар, али могуће некакви нереди или нешто слично. Јасно је да ће Запад критички гледати на стварање такве јединице, али он увек тумачи све како му је по вољи. У сваком случају, у садашњим условима и ситуацији каква јесте формирање Националне гарде је логичан потез - каже Корољков. Ова јединица ће бити задужена и за одржавање јавног реда, имаће задатак да штити важне државне објекте и специјални терет, помагаће Федералној служби безбедности (ФСБ) на граници, учествоваће у територијалној одбрани Русије, контролисаће трговину оружјем, ослобађаће таоце… Међутим, далеко од тога да је оснивање овакве јединице само руски феномен. САД 114 година имају своју Националну гарду, која одговара директно председнику државе. Гарда је између осталог служила да неутралише унутрашње немире попут протеста чланова трговинских синдиката, преко немира у Лос Анђелесу 1992, до недавних протеста организације "Black Lives Matter" због поицијске бруталности према Афроамериканцима. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА