Најновије

Вулин: Срби више неће ћутати о злу које су трпели

Срби су довољно ћутали о злу које су трпели и више никада неће ћутати, поручио је вечерас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин на свечаној академији у београдском Народном позоришту, поводом 13. годишњице погрома над Србима на Косову и Метохији.

Александар Вулин (Фото: Јутјуб)

Академија, поводом Дана сећања на 17. март 2004. године, одржана је уз учешће изасланика председника Србије, Владе, Војске и представника верских заједница. Организатор скупа је владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
Након уметничког програма, Вулин је поручио да ће Срби понављати и 13 година после погрома да се њихов глас мора чути и да се ово зло више никада не сме поновити.
- Ми никада нећемо престати да тражимо имена оних који су наредили и заштитили 17. мартовски погром и све зло које се тада на Србе излило - казао је Вулин.
Он је додао да у корену сваког зла лежи једна велика лаж, а тако је и погром почео страшном лажи да су Срби својим псима натерали албанску децу у ледени Ибар да се даве.
- Та лаж је била тако страшна и велика да је повредила сваког Србина на планети, сваког ко бар нешто зна о том народу који се носи са злом, народу због кога су подигли једини дечји логор на свету - казао је министар Вулин.
Он је казао да је мржња запалила Косово 17. марта пред равнодушним погледима читавог света, када су два дана горели људи, земља, манастири који су издржали пет векова, лица са икона су гледала људску мржњу. Према његовим речима, 17. марта покушало се да Косово и Метохија остану без иједног Србина и без сећања на њих, "без иједне цркве, кандила". - Страшно зло је проговорило, а свет је окренуо главу и поглед - рекао је Вулин додајући да је свет ћутао допуштајући да Срби још једном нахране то велико зло. Он је додао да ниједна генерација српског народа није дала погрешан одговор на питање: Да ли ћемо се борити и трајати за парче земље и за оне који долазе иза нас и за њихово право да живе тамо где су рођени, да говоре својим језиком и пишу својим писмом - ни на чију штету и на своје добро? - Само се молимо - бар једна генерација у историји српског народа да се роди, расте, добије децу, сачека да их та деца сахране, а да не упозна, погром, насиље ватру и рат. До сада нам се та молитва није услишила, али на нама је да је понављамо и да живимо тако да будемо достојни ње - истакао је Вулин, додајући да: "Зло које нама чињено не сме бити чињено никоме, то је завет нашег народа обећање генерацијама које долазе". - Побијени, не само вас 10 побијених 17. марта, већ 1.010 од дана када је међународна заједница преузела обавезу да се стара о миру, да се стара о сигурности и добробити сваког живог бића на Косову и Метохији, спавајте мирно, јер вас памтимо и не заборављамо, спавајте мирно јер тражимо правду за сваког од вас, јер слободна Србија никада неће престати да вас сања - рекао је Вулин. На данашњи дан навршава се 13. година од када су Албанци извршили насиље над Србима на Косову и Метохији. Из својих домова тада је протерано више од 4.000 Срба, а запаљено је више од 30 верских објеката. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА