Најновије

НЕМЦИ СЕ ПИТАЈУ: "Зашто Тачи иритира Запад?"

Ово је први пут да се Косово отворено побунило против својих заштитника, упркос противљењу САД и НАТО, Тачи хоће да почне са оснивањем косовске војске.

Хашим Тачи (Фото: Јутјуб)

Зашто је спреман да иритира своје заштитнике, питају се немачки медији, а преноси Дојче веле.
"Косово наставља припреме за оснивање војске иако се НАТО, ЕУ и САД томе оштро противе. Армија би требало да има 8.000 војника", пише Зери у Приштини, а преноси Вестфалише нахрихтен из Минстера. "За војску је предвиђен буџет од 51 милиона евра, који би годишње требало да буде повећаван за пет милиона евра. Председник Косова Хашим Тачи је претходно најавио да ће 110 од укупно 120 посланика у парламенту гласати за нову војску. 
Мада оружјем и обуком већ годинама подржава претечу војске, НАТО је - као и ЕУ и Вашингтон - саветовао Косову да у овом тренутку званично не оснива војску. У образложењу се каже да би се тиме додатно оптеретила ионако крајње напета ситуација са суседном Србијом", пише Вестфалише нахрихтен. 
"Планом да оснује војску председник Тачи љути своје међународне заштитнике", пише Андреас Ернст за Ноје Цирхер цајтунг (НЗЗ). 
"Ово је први пут да се Косово отворено побунило против својих заштитника. Упркос изричитом противљењу Американца и НАТО, председник Хашим Тачи планира да на пролец́е почне са оснивањем косовске војске. Тренутно, Косово има само лако наоружане безбедносне снаге (КСФ) за цивилну заштиту. Планирана војска би требало да буде у стању да брани земљу. 
Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО, у више наврата је упозорио Тачија од тог подухвата и рекао да КФОР остаје једина војска на косовском тлу. У супротном, НАТО ће морати да преиспита своју подршку КСФ. Амбасадор САД у Приштини је рекао да је за њега план о војсци гром из ведра неба и да није претходно договорен са савезницима. Вашингтон у принципу није против војске Косова, али, да би она била легитимна, мора се променити устав. То значи да је потребан пристанак и косовских Срба - а тиме и Београда - што је незамисливо у догледној будућности. 
Тачијев подухват осуђују и остале земље такозване квинте, а то су поред САД, Велика Британија, Француска, Немачка и Италија, односно земље чија је помоћ Косову била пресудна за стицање независности" - или како их буквално назива Андреас Ернст - бабице независности Косова. 
"Међутим, то није оставило утисак на Тачија, он је чак запретио оставком - уколико га парламент не буде послушао. У писму упућеном генералном секретару НАТО, Тачи је потом изразио жаљење због ове претње, додајући да њено објављивање сматра контрапродуктивним. То је прилично жестоко са Тачијеве стране, има ли се у виду да унутрашња и спољна безбедност Косова зависе од КФОР-а", пише НЗЗ. 
"Тачи је под све већим унутрашњополитичким притиском. Политика нормализације према Србији, чији је он гарант, све је непопуларнија. Странка Самоопредељење (Ветевендосје) не само да би хтела да се референдумом уведе војска, него да се повремено гласа и о уједињењу са Албанијом. 
Чини се као да Тачи жели да испоручи доказ свог патриотизма, чак и ако тиме иритира "Америчког пријатеља", који је од промене власти у Вашингтону ионако постао нејасан. 
Међутим, има и коментатора који верују да је Тачи на листи оптужених у новом Специјалном суду за злочине ОВК: Он сам то зна или сумња да је на листи и побуном против својих заштитника - у ствари припрема елегантан одлазак са политичке сцене", пише Андреас Ернст за НЗЗ. Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА