Најновије

УСМЕРЕНЕ ПРОТИВ РУСИЈЕ! Пентагон наоружао подморнице нуклеарним бојевим главама!

Министарство одбране САД потврдило је да су на подморницама размештене балистичке ракете са нуклеарним бојевим главама мале снаге ради одвраћања Русије.

Подморница (Фото: Pixabay)

„Ратна морнарица САД инсталирала је бојеву главу са балистичком ракетом подводног базирања В76-2 мале снаге. У Стратегији нуклеарне политике за 2018. годину, Министарство је дефинисало захтев — ’модификовати мали број бојевих глава балистичких ракета, које се лансирају са подморница‘, као одговор на то што потенцијални противници, као што је Русија, сматрају да ће им примена нуклеарног оружја мале снаге обезбедити предност у односу на САД и њихове савезнике и партнере“, наводи се у саопштењу заменика министра одбране Џона Руда.

Према његовим речима, нове ракете јачају америчку способност одвраћања и „показују потенцијалним противницима да немају никакве предности у ограниченој употреби нуклеарног оружја, јер САД могу загарантовано и одлучно одговорити на било какве претње“.

Раније су стручњаци Федерације америчких научника (ФАС) саопштили да се на америчким подморницама размештају ракете „Трајдент“ са нуклеарним бојевим главама мале снаге.

Према њиховим подацима, подморница „Тенеси“, која је наоружана таквим ракетама, први пут је напустила базу америчке флоте у Џорџији крајем 2019. године и упутила се у Атлантски океан на патролирање.

Према проценама ФАС-а, на подморници „Тенеси“ од 20 ракета једна или две носе бојеве главе В76-2 капацитета по пет килотона, с тим што једна ракета може да има неколико таквих бојевих глава.

Стручњаци сматрају да бојеве главе мале снаге у стварности могу бити искоришћене приликом првог нуклеарног напада на Северну Кореју или Иран.

Европска Унија бесна на трампа! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА