Најновије

Шта је пролећни умор и како га се решити?

Пролећни замор долази усред промене временских прилика, тачније у време када долази до транзиције из хладног у топлије време. Појава која се зове синдром пролећног умора се не сматра болешћу, међутим прате га различити физички и психички симптоми, а најчешће се јавља у облику мањка енергије.

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Током зимског времена дани су краћи а сунчева активност је слабија, па долази до мање продукције серотонина у људском организму. Серотонин је хемикалија која је одговорна за осећај сатисфакције и среће .
Доласком лепшег времена ствари се у потпуности мењају. Хормоналне промене у нашем телу су израженије, а као реакција долази до функционалних промена које утичу на наше расположење. Осећај летаргије, поспаности и пад крвног притиска су уобичајне реакције у нашем телу. У неким случајевима долази и до појаве мучнине, вртоглавице, мигрене па чак и поремећаја у спавању.
На сву срећу пролећни умор не траје дуго и потребно је бити стрпљив да би се ниво серотонина у организму стабилизовао. Уколико наведени симптоми потрају дуже од три недеље, било би добро да се посаветујете са својим личним лекаром.

Храном против умора

Генерално правило гласи- што више свежег воћа и поврћа. С друге стране избегавајте масну храну и рафинисане производе, јер ће оваква исхрана само додатно погоршати стање исцрпљености. На вашем менију би требали бити намирнице које садрже низак гликемијски индекс, односно храна која постепено ослобађа шећер у крви и тако одлаже осећај ситости. Добра опција су и поврћа богата влакнима, попут сочива, грашка, пасуља, смеђе риже и леблебија.
Есенцијалне масне киселине су такође веома важне, а њих највише има у авокаду, лану и сусаму. Љута храна је такође добра опција јер стимулише производњу ендорфина, па своје оброке зачините са мало љуте папричице.
Тренери и нутриционисти саветују умерену физичку активност било да је реч о тренинзима у теретани или спортским активностима на отвореном. Не заборавите и на адекватан унос течности од око 1,5 до 2 литра дневно.
Извор: menshealth.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА