Најновије

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ: Хиљаде џихадиста стиже на Балкан, прете терористичким нападима!

Хиљаде џихадиста Исламске државе кренуће после распада калифата ка Балкану и одатле организовати крваве терористичке нападе, тврди италијански дневни лист "Република" позивајући се на изворе из западних обавештајних служби.

Исламисти (Фото: Јутјуб)

Прима писању овог римског дневника, терористи ИД добили су задатак да се, скривени у избегличким колонама, докопају Србије, БиХ и Македоније и да се тамо повежу с локалним исламистичким групама. Потом би организовали крваве нападе, најпре на Балкану, а затим и у земљама Европске уније.

Свуда су "ћелије"

"Република" преноси и да је, након овог упозорења, ниво безбедности у европским земљама подигнут на највиши ниво.
- Исламска држава је пред распадом и њени лидери прелазе на нови, знатно крвавији план. Хиљаде џихадиста после пораза на фронту већ је добило наређење да се инфилтрира у избегличке колоне и да крене ка Балкану, где ће се повезати с локалним исламистичким групама. Вође ИД сматрају да су државе попут Србије, Македоније и БиХ идеално место за стварање нових терористичких ћелија јер тамо имају већ довољно активних присталица. Њихов заједнички задатак био би да организују крваве нападе, најпре на Балкану, а затим и у земљама Европске уније. Након овог сазнања западних обавештајних служби полиције земаља ЕУ подигле су ниво безбедности на највиши ниво - пише "Република".
Српски стручњаци за тероризам, коментаришући сазнања западних служби, кажу да ће наша земља бити у великом проблему уколико се ове слутње остваре.
Међународни стручњак за тероризам Џевад Галијашевић тврди да ће долазак бораца ИД на Балкан само продубити ионако нестабилну ситуацију у региону.
- На Балкану већ постоји велики број терористичких ћелија, у Сарајеву, Новом Пазару, Прешеву, Приштини, западним деловима Македоније, црногорском Санџаку, Улцињу и Бару... Све оне делују и развијају се потпуно неометано. Масован долазак џихадиста са ратишта у Сирији само ће бити иницијална каписла за њихов даљи развитак. Екстремни исламистички покрети на Балкану већ имају довољна број присталица и сасвим солидну инфраструктуру. Због тога идеја да ИД, после пораза у Сирији и Ираку, настави деловање управо у овом делу Европе делује потпуно логично - каже Галијашевић, и објашњава како би то могло да изгледа на терену:
- Напади би се планирали и реализовали у ћелијама на Балкану, а прва мета били би велики градови у региону, међу њима и Београд. Тек после би се из ових центара регрутовали потенцијални нападачи у западноевропским метрополама. Безбедносне службе у Србији све ово морају да схвате максимално озбиљно како не бисмо имали крвопролиће усред Балкана - сматра Галијашевић.

Несметано раде

С њим је сагласан и стручњак за безбедност Дарко Трифуновић, који тврди да су џихадисти на Балкану већ толико јаки да им полиција не може ништа.
- Њихових кампова и база има на десетине широм Балкана. Они су окупили своје људе и тренирају по фискултурним салама у школама, иду на "пејнтбол", имају ловачка удружења како би ишли у лов, па чак и вежбају у стрељанама. Током ове и следеће године планирају озбиљне нападе широм Европе и зато ме нимало не чуди сценарио о ком је писала "Република". Ако обратите пажњу на мигранте који долазе у Србију последњих месеци, приметићете да ту нема ни жена ни деце. Ту су само ратно способни момци са озбиљним борбеним искуством - објаснио је Трифуновић.

Мијалковски: За све је крива ЕУ

Професор на Факултету безбедности и стручњак за тероризам Милан Мијалковски тврди да Европска унија допушта џихадистима да дођу до Србије.
- Да је Европа толико чврсто затворила границе, како то пише римска "Република", у Србију не би могао ниједан џихадиста да уђе, а камоли да планира нападе. Обавештајне службе сваке државе чланице ЕУ јако добро знају ко су и како изгледају чланови ИД и дужни су да их зауставе на самом уласку у Грчку или Бугарску, пошто су те државе прве на тој такозваној мигрантској рути. Међутим, то не раде и за то вероватно постоји неки јак разлог - каже Мијалковски.

У Београду врбују Роме

Према речима Дарка Трифуновића, чак и у самом Београду већ тајно делује забрињавајуће велики број џихадиста.
- Председник Светске организације Рома Јован Дамјановић кука по целом свету јер је тај народ на највећем удару џихадиста. Константно их преводе у радикалан ислам у замену за бег из немаштине. Ту лежи највећа опасност - упозорава Трифуновић.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА