Најновије

ЕВО ШТА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ УКРАЈИНЦИМА АКО НАПАДНУ: Овако Руси вежбају одбрану Крима (ВИДЕО)

На кримском војном полигону Опук одржавају се тродневни маневри руских јединица за брзо реаговање. У њима учествује више од 2.500 људи и 600 јединица војне технике. Десантне јединице из Новоросијска са обале Црног мора, затим из Камишина из Волгоградске области и са истока из Улан Удеа из далеке Бурјатије пребачене су под узбуном на Крим, где вежбају одбрану тог полуострва од терориста, као и "војске условног непријатеља".

Руси вежбају одбрану Крима (Фото: Министарство одбране РФ)

 - По плану вежбе, руске десантне јединице треба да заузму све важне објекте, а затим да уз помоћ Црноморске флоте и авијације униште противника коју је ушао на Крим - рекао је командант десантних јединица генерал-пуковник Андреј Серђуков.
Осим десантних јединица, у тродневним маневрима на Криму који се завршавају у среду учествују и авијација и морска пешадија Црноморска флота.
Руководство Украјине већ је изразило незадовољство због одржавања маневара на Криму и назвало их противзаконитим. Они се плаше да би Русија могла у току војних вежби да пребаци своје јединице у Донбас и тако помогне јединицама самопроглашене Доњецке народне републике. На другој страни, у Доњецку тврде да се руски маневри на Криму никако не могу одразити на ситуацију на линији раздвајања у Донбасу, где се свакодневно пуца.
И у централи НАТО у Бриселу имају негативан став о маневрима на Криму. У Бриселу сматрају да је Крим окупиран и да су зато маневри нелегални, јер нису планирани у договору са украјинском владом. Поред тога, у Бриселу кажу да Русија није информисала НАТО о одржавању маневара на Криму. Из Москве одговарају да по Бечкој конвенцији из 2011. земља мора да пријави маневре уколико на њима учествује више од 13.000 војника, а да сада на Криму вежба око 2.500 људи. Због тога Русија и није информисала Запад о маневрима на Криму.
Московски аналитичари сматрају да су маневри на Криму у функцији да "охладе оне у Кијеву" који маштају о томе да силом врате то полуострво у састав Украјине. Прошле недеље националистичке партије Слобода и Национални корпус и Десни сектор потписале су национални манифест о освајању власти у Украјини. Они маштају о томе да Украјини врате статус атомске државе и о стварању моћне армије. Осим тога, инсистирају на потпуном прекидању дипломатских односа са Русијом. Из тога се извлачи закључак да се председнику Порошенку поприлично заљуљала фотеља.

Песков: Москва уморна од истих коментара

Распрва у америчком Конгресу о наводном мешању Русије у председничке изборе у САД тешко да може да пружи конструктиван допринос развоју односа између Москве и Вашингтона - изјавио је јуче портпарол Кремља Дмитриј Песков. Москва је, како је додао, уморна од коментарисања једне те исте ствари. Јуче се појавила и вест о томе да су РТ и Спутњик под истрагом ФБИ јер су наводно користили ботове који су пунили социјалне мреже линковима за подршку Трампу. Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА