Најновије

ЈЕЗИВА ПОЈАВА НА СЕВЕРНОМ ПОЛУ ШОКИРАЛА НАУЧНИКЕ: Пратим Арктик 35 година, али ово још нисам видео! (ВИДЕО)

Површина леда која прекрива Арктички океан била је зимус најмања у последњих 38 година, што је нов знак да се климатске промене убрзавају, упозоравају знанственици.

Климатске промене на Арктику се драстично мењају (Фото: Твитер)

Арктички лед већ трећу годину заредом има најмању површину на врхунцу зиме откад су 1979. почела сателитска мерења, саопштили су у среду НАСА и Амерички институт за снег и лед (НСИДЦ).
Ово није неочекивано пошто је 2016. била најтоплија година у историји и трећа најтоплија година заредом, што није виђено од 1880, кад је почела да се мери температура. "Пратим арктичку климу зими већ 35 година и још нисам видео ово што се догађа поседњих година", рекао је директор НСИДЦ Марк Сериз. Уз то, подаци са ателита ЦрyоСат-2 Европске свемирске агенције (ЕСА) показују да је арктички лед нешто тањи него у последње четири године. "Тако танак лед на почетку топлог дела године најављује могућност новог рекорда у најмањој површини леда у септембру", истиче Џулијен Строев, научница из НСИДЦ. Најмања површина леда у септембру први пут је алармирала научнике 2005, када је пала на невиђено низак ниво. Сличан феномен је забележен и на јужној полулопти, где је 3. марта плутајући лед у Антарктичком океану имао најмању повшину - само 2,11 квадратних километара. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА