Најновије

ДЕМОНСТРАЦИЈЕ ШИРОМ ЕВРОПЕ: Коначан крај ЕУ?

Свих 27 националних лидера Европске уније данас је обећало да ће слушати то што имају да кажу грађани ЕУ, али заштићени кордонима полицајаца можда нису могли да чују шта је хиљаде демонстраната данас поручивало у Риму.

Борба за превласт у ЕУ (Фото: pixabay)

Обраћајући се присталицама десничарског покрета "Фратели д"Италија" (Браћа Италије), председница овог покрета ђорђа Мелони осудила је "велику превару ЕУ".
- Прави непријатељи Европе су банкари, зеленаши и технократе. Унија мора бити замењена новим савезом слободних и суверених држава - рекла је Мелони.
Међутим, како наводи Ројтерс, то је лош одговор за 26-годишњег Максимилијана де Висеа, из Лила на северу Француске.
Он је учествовао у маршу подршке ЕУ у Риму и присетио се својих пољских предака који су били мигранти.
- Једино уједињени можемо да сачувамо мир - рекао је Де Висе.
Око 50 британаца који живе у Италији продружило се "Маршу за Европу" једном од неколико протеста за или против Европске уније који су за данас били заказани.
Британци на скупу изразили су запрепашћење због, како сматрају, грешке Велике Британије да напусти ЕУ о чему формални преговори почињу следеће недеље. Британска учесница протеста Џеки Чамберлејн изјавила је да се "веома срами Британије". - Сматрам да Британија чини кобну грешку тиме што излази из ЕУ - рекла је Чамберлејн. У немачкој је око 60000 људи симболично срушило зид направљен од кутија на месту где је некада био Берлински зид који је делио град. Демонстранти су марширали у знак подршке Унији носећи натписе: "Европа уједињена у солидарности" и "Срећан ти рођендан ЕУ". На хиљаде пољака окупило се у Варшави машући заставама Пољске и ЕУ и певајући "Оду радости" у знак подршке Унији за време обележавања 60-годишњице римског споразума којим је и основана. Како се наводи, Скуп у Варшави који је одржан под називом "Волим те Европо", такође долази и као израз противљења националистичке владе у том граду. Критичари владе страхуку да ће скорашњи евроскептични ставови владе коначно резултирати изласком Пољске из ЕУ, међутим влада те државе пориче да је то циљ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА