Најновије

ХИСТЕРИЈА У ХРВАТСКОЈ: "Путин шаље оружје, Србија поново постаје јака!"

Загребачки "Јутарњи лист" данас се бави набавком оружја Србије од Русије и апострофира уговор о шест МиГ-ова 29, њихов ремонт, али и ремонт четири МиГ-а која су у поседу Војске Србије. Такође, наводи и да је истим уговором обухваћена и испорука 60 борбених возила.

Ускоро стижу! (Фото: Влада Републике Србије)

"Јутарњи" у тексту "Путинов преизборни дар Вучићу: Србија на руским крилима и гусеницама. Москва Београду испоручује моћно оружје, Војска Србије опет постаје јака" наводи да је након више од четврт века Србија крајем прошле године започела прво озбиљно опремање своје војске.
Како пише, прво је потписан уговор о набавци шест лаких хеликоптера Х145М европског "Ербаса", који се могу и наоружати, а затим је са Русијом потписан уговор о набавци шест МиГ-ова 29, као и о ремонту њих и четири преостала српска МиГ-а 29. Наводе да половину оклопних возила чини 30 тенкова Т-72С који имају јачи оклоп у односу на раније верзије и побољшани топ 2А46М, и додају да тај тенк има бољи оклоп и топ него М84, али лошије управљање ватром. У тексту пише да ће на овај начин српска војска имати око 250 тенкова, док на пример Немачка има 306, а Хрватска војска само 72 тенка М-84А4, "што се планира смањити на потпуно недовољних 48". "Јутарњи" се највећим делом бави миговима, и каже да су МиГ-овима 21 ресурси већ истекли, и да је зато "руски поклон у МиГ-овима сламка спаса која ће Србији осигурати кључни континуитет" активног борбеног ваздухополовства и заштите ваздушног простора. Подсећају да је Србија најавила и набавку ракета ваздух-земља, али и да није објављено о којим се тачно ракетама ради, али и наводе које све ракете МиГ 29 може да користи као верзије тих ракета. Посебна пажња у тексту се односи на то да МиГ-29 СМ има способност ношења противрадарске ракете Х-31П, домета од око 100 километара, и пише да би, ако би те ракете биле набављене, Србија увела још једну нову, важну борбену способност која би драстично смањила вероватноћу преживљавања противничких радарских и ПВО система. - Авиони би требало да стигну у Србију до краја месеца. За испоруку је све спремно, само се чека потпис Владимира Путина, што ће вероватно доћи на ред за време посете Александра Вучића Москви - пише "Јутарњи". Спекулишу са датумом испоруке, али се наводи и да ће "готово сигурно авиони бити испоручени" до председничких избора 2. априла "као снажан Вучићев изборни адут". Пет МиГ-ова, наводе, ће бити испоруцено одмах, док ће један остати на ремонту у Русији. МиГ-ове ће модернизовати руски стручњаци у заводу “Мома Станојловић”, завршетак радова на донираним авионима очекује се крајем ове или почетком идуће године, након чега би на ред требало да дођу четири преостала МиГ-а из састава Војске Србије. Осим уговорене испоруке оружја из Русије, изгледан је и сличан договор с Белорусијом, подсећа "Јутарњи".
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА