Најновије

НАЈБОЉА НА СВЕТУ: Србија направила пушку од милијарду долара!

Крагујевачка фабрика "Застава оружје" завршила је развој нове модуларне аутоматске пушке која ће током наредних дана бити представљена државном и војном врху Србије на полигону у Никинцима.

Војска србије добила ново оружје (Фото: Војска Србије)

У питању је аутоматска пушка у калибру 7,62x39 и калибру 6,5 "грендел" која има изменљиву цев и спада у последњу генерацију аутоматских пушака, а по перформансама у много чему предњачи у односу на све што је до сада виђено у овом сегменту оружја.
Како се наводи, инжењери "Застава оружја" успели су да за мање од годину дана направу аутоматску пушку која спада у оружје војника 21. века.
Војни стручњаци тврде да такво оружје није до сада направила ниједна армија у свету, као и да развој овакве пушке и одговарајућег метка, према аналитичарима из САД, кошта више од милијарду долара.
Све је то направљено у Крагујевцу, као и фабрици муниције "Први партизан" у Ужицу.
Ради се, како објашњавају стручњаци, о оружју које је направљено по систему "калашњикова", уз то да има измењиву цев у два калибра.
Пушка још нема име, али је у свету јединствена због калибра "грендел", чија је предност што је трзај мањи, док се цев не навија већ се са сандуком спаја помоћу полуге.
Позивајући се на неименовани извор из фабрике оружја у Крагујевцу, "Блиц" наводи да пушка има телескопски преклапајући кундак од полимера, магацин за муницију има капацитет од 30 метака, а има и нови скривач пламена на "устима цеви".
Додаје се да је пушка испитана у фабрици на стрељачким полигонима у Крагујевцу и да су резултати били одлични.
"Блиц" наводи да ће се за ову пушку, коју су креирали најбољи стручњаци српске војне индустрије, "отимати аримије широм света". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА