Најновије

Папирима БИА о Цвијану власт покушава да заташка аферу "Палма"

Након што је Безбедносно-информативна агенција (БИА) обелоданила део докумената везаних за смрт некадашњег високог функционера СНС и блиског сарадника Александра Вучића, Владимира Цвијана, поставља се питање зашто је одабран баш овај тренутак, када српску јавност тресе афера "Палма", везана за, наводно, подвођење малолетница у Јагодини?

Палма (Фото: Јутјуб)

Одавно је јасно грађанима Србије да се у овој земљи ништа не догађа случајно и спонтано, те да је сваки потез власти Александра Вучића резултат брижљивог планирања и доброг одабира тајминга. Тако је и сада у случају детаља смрти Владимира Цвијана одметнутог напредњака и великог политичког противника Вучића.

Документа БИА су објављена на захтев адвоката Ивана Нинића, и доносе њихова сазнања и оперативне податке о околностима под којима је Цвијан преминуо. Међутим, почетком овог месеца, Више јавно тужилаштво у Београду је одбило увид у предмет Цвијан, који је затражио управо адвокат Нинић, под образложењем да је јавност већ информисана о смрти Владимира Цвијана, те да увид у списе предмета није неопходан.

- Образложење је незаконито и недостојно тужилачке функције. Ово је управо клиничка слика нашег правосуђа - саопштио је на Твитеру адвокат Иван Нинић, који је позивајући се на Закон о доступности информацијама од јавног значаја, званично затражио од Вишег јавног тужилаштва да изврши увид у списе предмета КТР - 364/18, који се односе на смрт адвоката Цвијана.

Зато управо чуди да уместо Вишег јавног тужилаштва, усред афере о подвођењу малолетница у Јагодини, одговоре пружа баш БИА, која се, иначе, ретко оглашава и важи за најзатворенију институцију. Одједном се процењује да јавност ипак није довољно информисана, те да је неопходно изнети још података и тако затрпати јавни простор.

- Незахвална је улога да будем бајпас између БИА и јавности, али на постављена питања о Цвијану стигли су ми данас некакви одговори. Одлуком Братислава Гашића претходно је извршен опозив тајности докумената које ћу објавити. Све је остало на нивоу оперативних података и сазнања - навео је Нинић.

Из досадашње праксе режима, могли смо се уверити да је најефикаснији метод како прикрити неку аферу, неугодну по интересе власти, отворити другу или покренути неку тему која ће скренути пажњу јавности са главне.

По свему судећи, то је случај и са документима БИА о смрти Цвијана, како се не би причало о оптужбама на рачун највишег државног врха и пословне елите блиске режиму, да су учествовали у оргијама са малолетницама. Други пример је и подношење кривичне пријаве од стране БИА и Братислава Гашића, директора те агенције, против бившег припадника Одељења за тајно праћење МУП-а, Милана Думановића. 

БИА је пријаву поднела Трећем основном јавном тужилаштву у Београду због сумње да је Думановић починио кривично дело изазивање панике и нереда, док је Гашић поднео пријаву због "увреда изречених на његов рачун. Думановић је 18. априла у емисији "Утисак недеље" ауторке Оље Бећковић, која је емитована на телевизији Нова С, у више наврата износио тврдње које се односе на Безбедносно-информативну агенцију, понављајући више пута реченицу "новац од дроге деле СНС и БИА".

Изгледа је Вучић проценио да му је исплативије да се прича о Цвијану и Думановићу, јер ако се буде развијала афера "Палма" то ће бити потенцијално бомба за саме темеље његове власти. Свестан је Вучић да се тренутно суочава са најозбиљнијим оптужбама, далеко горим и од Јовањице, Крушика, Савамале заједно, зато ускоро треба очекивати отварање нових тема и афера, али и улазак у период заоштрених конфликата у друштву и тензија.

Зато је значај критичке јавности данас значајнији него икад, како бисмо коначно добили епилог свих афера које нас потресају последњих година, а поготово ове јагодинске која је најмонструознија.

Размена пројектила Израела и Сирије, сирене за узбуну одјекују код нуклеарног реактора. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА