Најновије

ТУЖНИ ТУСК ЗАВАПИО: "Британци, већ нам недостајете!"

Председник Европског савета Доналд Туск рекао је да "данас није срећан дан" пошто му је у Бриселу уручено писмо британске премијерке Терезе Меј.

Доналд Туск (фото: Јутјуб принтскрин)

Тиме је и званично покренута процедура Брегзита.
- Већ нам недостајете . рекао је Туск убрзо пошто му је британски амбасадор при ЕУ предао писмо премијерке Меј у коме се тражи покретање члана 50 Лисабонског уговора о изласку из Уније.
Он је рекао да је најављени излазак Велике Британије начинио заједницу од 27 држава "одлучнијом и више уједињеном него раније" у томе да преговори који су пред њима буду успешни. 
- Нема ништа да се освоји овим процесом. Наш циљ је јасан, минимизирати цену за грађане, фирме и земље чланице ЕУ - рекао је Туск и додао да Унија има средства да то оствари. 
У саопштењу које је поводом британске нотификације о покретању изласка из ЕУ издао Европски савет наводи се да жале што ће Велика Британија напустити ЕУ али да су спремни за процес који "ће сад морати да следе". 
- У овим преговорима Унија ће деловати као једно и чувати своје интересе. Наш први приоритет биће да сведемо на миниму неизвесност изазвану одлуком Велике Британије за наше грађане, фирме и земље чланице. Према томе почећемо концентрацијом на све кључне аранжмане за уредан излазак - наводи се у саопштењу. 
Наводи се да ће приступити преговорима конструктивно и да ће настојати да се постигне коначан споразум, као и да се надају да ће у будућности имати Велику Британију као блиског партнера. 
Туск је сазвао састанак Европског савета за сутра, на коме неће учествовати Велика Британија.  Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА