Најновије

Примили смо чудне сигнале из дубоког свемира

Брзи радио-импулси из космоса збуњују научнике још од времена када су их први пут детектовали пре 10 година.
Неки сугеришу да ти мистериозни импулси могу бити знак да ванземаљци покушавају да комуницирају с нама, али таквих потврда нема. Засад, поуздано знамо само то да потичу из дубоког свемира. 
Брзи радио-импулси су радио-емисије које се јављају повремено и насумично, због чега се тешко детектују и проучавају. Потпуна је непознаница одакле тачно потичу и шта би могло произвести тако кратке и оштре сигнале. 
"Најбизарније објашњење је да је реч о ванземаљским порукама", каже професор Метју Бејлс са технолошког универзитета Свинбурн у Мелбурну, који је допринео новом истраживању. 
Он је са колегама са Националног универзитета Аустралије детектовао импулсе уз помоћ радио-телескопа Молонгло постављеног у близини Канбере. 
Користећи специјалне софтвере који филтрирају кључне информације у изобиљу података које прикупља моћни Молонгло, научници су открили могуће локације за три брза радио-импулса. 
Сва три су у дубоком свемиру, али један од њих можда потиче из једне галаксије. 
Истраживање је објављено у часопису "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society", а даљим истраживањима требало би да откријемо одакле заиста потичу мистериозни сигнали. ИЗВОР: B92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА