Најновије

ВАЖНО! ЕУ ПООШТРАВА КОНТРОЛУ ЗБОГ ТЕРОРОИЗМА: Ево које промене су уведене за Србе!

Због заштите од тероризма документа ће се проверавати у Шенгенском систему информација, Интерполу и државној бази података.

Гранични прелаз (Фото: Јутјуб)

У наредном периоду не крећите на пут без преке потребе, јер постоји могућност да ћете већи део свог ускршњег одмора провести чекајући на граници.
Наиме, од данас се на границама Европске уније примењују нова шенгенска правила контроле путника због заштите од тероризма. Сем грађана трећих земаља, и грађани ЕУ биће детаљно проверавани на граници, што ће неминовно изазвати додатна чекања и гужве.
С обзиром на то да се ускршњи празници ближе и да су многи грађани планирали да их проведу ван земље, нове мере ће се засигурно појачано осетити, посебно код путника који буди путовали кроз Мађарску током предстојећих празника, када се по правилу очекују велике гужве. Зато се наоружајте стрпљењем и обавезно пре поласка проверите какво је стање на граничним прелазима како бисте знали да ли да кренете раније.

Посао за Интерпол

Због усвојених амандмана на законик о шенгенским границама, земље чланице шенгенског простора имају обавезу увођења појачаног система провере на својим граничним прелазима.
До сада су службеници граничне полиције обављали основну контролу путника провером путних документа. Сада ће се документа проверавати у Шенгенском систему информација (СИС), Интерполовој бази података украдених и изгубљених путних докумената, те државној бази података за украдене, злоупотребљене, изгубљене и оштећене путне документе.
Аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је са једне стране добро што ЕУ уводи озбиљније контроле, а с друге стране мисли да је некоректно што ће Србију третирати као ваневропску земљу.

Испаштаће Срби

- Србија је у безбедносном погледу врло коректан партнер и мислим да и грађани наше земље треба да имају исте критеријуме као и грађани чланице ЕУ, а не да ми имамо проблеме због тога. Наши грађани ће испаштати. И њихови грађани ће бити проверавани, али мислим да ће у пракси бити огромна разлика у третирању. Ауто са регистрацијама ЕУ ће бити тотално другачије третиран од осталих аутомобила који немају њихову регистрацију - истиче Анђелковић.
Он наводи да Србија треба да тражи неку врсту договора са ЕУ како би се контрола примењивала на исти начин као и према њиховим грађанима.
Ове систематске провере су уведене у циљу спречавања било каквих претњи за унутрашњу сигурност и јавни ред држава чланица ЕУ.

Документа ће се проверавати у:


Шенгенском систему информација (SIS)

Интерполовој бази података

Државној бази података

Добра вест


Како сазнајемо, правила се не односе на српско-хрватску границу, јер Хрватска још није члан шенгенске зоне, али ће се ове строже контроле обављати на мађарско-хрватској граници.
Препорука је путницима да не путују викендом, уколико их рокови не обавезују, јер се тада очекују највеће гужве, посебно уочи предстојећих празника, јер је огромна фреквенција путника из Аустрије према Србији, а и наших грађана према земљама које захтевају шенгенску визу.

Савети путницима


Проверите статус својих докумената, посебно уколико су у последње две године они били отуђени, изгубљени или оштећени.
Треба да провере и да ли су њихова путна документа (личне карте, пасоши) важећа.
Проверити информације о стању на граничним прелазима пре поласка на путовање.
Изаберите граничне прелазе са мањом фреквенцијом саобраћаја или крените на путовање у деловима дана и седмице када су гужве мање.
Избегавајте путовање током викенда, осим ако имате резервисан такав аранжман.
Следите упутства полицијских службеника.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА