Најновије

Инспектори "чешљају" фондацију Драгице Николић!

Инспектори Одељења за привредни криминал МУП-а Србије од прошлог петка чешљају папире и пословање фондације Драгице Николић.

Драгица Николић (Фото: Јутјуб)

Због ове ненајављене посете и чешљања пословања фондације прве даме, заустављена су плаћања за све уговорене прилоге, укључујући и онај који се односи на плаћање опреме за крагујевачку болницу.
Извор близак полицији каже да је до ове контроле дошло зато што је један извођача радова пријавио да му је тражено да део новца који му је уплаћен на рачун за адаптацију једног објекта, у кешу врати једном од људи који су блиски породици Николић.
- Разлог за овакав поступак је наводно био у томе што је вредност радова знатно мања него што му је уплаћено на рачун. Он то није желео да уради и пријавио је случај полицији. То је само била иницијална каписла за контролу целокупшног пословања фондације Драгице Николић за које у јавности већ годинама постоје сумње да новац од иностраних и домаћих донатора не завршава само на градилиштима за изградњу или адаптацију болница, већ да и нека приватна лица имају користи од тога - објашњава саговорник. Он додаје да се од петка чешља сваки папир. - Инспектори за привредни криминал СБПОК-а прочешљаће све папире о донацијама, начину трошења пара, али и склапаним уговорима око изградње објеката и куповини опреме и поклона из средстава овог фонда. Реч је о великом новцу који је прикупљен за само неколико година, сума се креће око 10 милиона евра, што је велики новац. Инспектори ће проверити како се трошио јер постоји сумња да је по принципу повезаних лица један део завршавао у џеповима блиским људима из фондације и породице Николић - објашњава саговорник. Проверавају се посебно сумње да је део новца завршавао код људи блиских породици Николић Извор тврди да постоје озбиљне индиције да је део новца незаконито трошен. - Реч је о томе да су фирме које су обављале радове на изградњи или санацији неких објеката добијале новац већи него што радови износе. Примера ради, ако је адаптација породилишта била 100.000 динара, на рачун фирме је из фондације исплаћено 140.000. Тих 40.000 су извођачи, који су углавном били блиски људима из кабинета председника Николића, морали да врате. Инспектори треба да утврде ко је све био уплетен у то и где је тај новац завршавао. За сада се сумња да је 500.000 евра уместо на градилиштима завршило у нечијим џеповима а истрага ће утврдити шта се све дешавало са новцем из Фондације - објашњава саговорник.

Требало је давно све проверити

Златко Минић из Транспарентности Србија каже да је рад Фондације требало давно да се провери. - Већ годинама постоји сумња у пословање фондације Драгице Николић. Требало је да Николићи одавно саопште ко су финансијери и да се отклоне све сумње. Треба да се зна да увек постоји могућност прикривања и(ли) лажног даривања и погрешног искоришћавања тих донација. Зато је добро да се све провери - каже Минић. Он додаје да до сада јавност, и поред инсистирања, није обавештена ни ко су донатори, ни ко су извођачи радова у пројектима које је финансирала фондација. А, било је сумњи да су послове добијали људи блиски породици Николић.

Фондација демантује било какве незаконите радње

Тим Фондације "Драгица Николић" демантовао је да је полиција упала у ту фондацију. - Полиција или било који други државни орган никада нису упали у фондацију ради истраге и никада нам није забрањено располагање средствима. Фондација "Драгица Николић" обавља хуманитарну делатност и инвестира у бољу Србију прикупљајући донације из иностранства. Изузетак је начињен за време катастрофалних поплава 2014. године, када смо и у земљи прикупљали помоћ за поплављене. Наш рад је у потпуности усклађен са законом и транспарентан, а списак донатора је пре више месеци достављен Агенцији за борбу против корупције на њен захтев, иако тај захтев није био у складу са законом. Нажалост, Агенција се никада није огласила извештајем у коме би оценила да ли је у раду наше фондације било коруптивних радњи. Свака прикупљена донација је прокњижена, а књиже се и сви рачуни и ситуације за изведене радове. Наше књиговодство води овлашћена фирма, а сваке године ангажујемо и ревизорску кућу, на шта нисмо обавезни. Редовно предајемо завршни рачун, а своје пословање смо учинили доступним јавности. Режијски трошкови фондације су минимални и занемарљиви и тиме се поносимо. До сада смо уложили више од 1.200.000.000 динара у Србију по пројектима одобреним од надлежног органа фондације. Највећим делом смо улагали у нова породилишта, чиме смо обезбедили рађање у условима достојним човека. Ми ћемо наставити и даље, а они који покушавају да нас зауставе оваквим безочним лажима којима желе да смање углед фондације код донатора нека се погледају у огледало и упитају: ако већ ништа нису урадили за Србију, зашто им сметају људи који су бољи од њих и који су свој живот посветили циљу да се у Србији рађа и живи нормално у условима који су равни оним у најразвијенијим државама? Узгред, фондација је окончала изградњу и опремање Креативног великог парка у Крагујевцу, на површини од 10.000 квадратних метара. Изграђени парк је добио употребну дозволу. Свечано и са поносом ћемо га, заједно са донаторима и пријатељима фондације, отворити у уторак, 11. априла, 2017. године. Такође, у току су завршни радови на изградњи Центра за вантелесну оплодњу у Клиничком центру Крагујевац и здравствене станице у Шумарицама, а ускоро ћемо отпочети радове на реконструкцији породилишта Опште болнице у Алексинцу - наводи се у демантију. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА