Најновије

РИК ОДЛУЧИО: Отворени џакови из Новог Пазара!

Републичка изборна комисија донела је одлуку да се јавно обави увид у изборни материјал са два бирачка места у Новом Пазару.

Гласачка кутија (Фото: РТС Принтскрин)

Одлука о увиду донета је са 16 гласова "за" од укупно 25 присутних чланова РИК у проширеном саставу, са представницима изборних штабова свих кандидата.
На питање "ко је против" - нико није дигао руку. 
Пребројавање је почело са отварањем вреће са гласачког места 27. На бирачком месту број 27 у Основној школи „Мур“ право гласа на председничким изборима имало је 1.848 уписаних бирача. Гласало је, према записнику 1. 250 бирача, а уписано је 1. 241 важећих листића. 
На бирачком месту број 85 у Основној школи „Вук Караџић“ било је уписано у бирачки списак 1.854, а гласало је 1.193 бирача. 
Премијер и изабрани председник Александар Вучић затражио је раније данас да се омогући јавни увид у тај материјал. 
Из изборног штаба Саше Јанковића наводе да се он не поклапа са записницима. 
У расправи су предстваници опозиције критиковали што се, према њиховом мишљењу, ново бројање гласова обавља по захтеву премијера Александра Вучића на конференцији за новинаре. 
Они су такође протестовали због тога што се бројање обавља само на та два места, а не на 25 места на колико су из изборног штаба председничког кандидата Саше Јанковиша и пријављене неправилности. 
Председник РИК-а Владимир Димитријевић рекао је да је одлучено да се ново бројање споведе на та два места јер они представљају, како се изаразио, еклатантан пример, и због тога што је из податка да је на та два бирачка места оспорено 800 гласова изборни штаб Саше Јанковића извукао закључак да је укупно украдено 319.000 на свим бирачким местима у Србији. Димитријевић је раније предложио да се на дневни ред стави доношење "одлуке о вршењу увида у изборни материјал са бирачких места број 27 и 85 у граду Новом Пазару", због, како је истакао, оптужби, које су изнете у јавност.  Он је, на почетку седнице, којој присуствује 25 од 28 чланова РИК-а, нагласио да је неуобичајена тачка стављена на дневни ред, јер су се у јавности појавиле спекулације и оптужбе појединих кандидата да је РИК извршила прекрајање изброне воље грађана, односно крађу избора.  “РИК је на овим изборима, као и на свим претходним, радио на основу закона, подзаконских аката и упутсатва”, подвукао је он.  Димитријевић је казао да постоје оптужбе да има 800 гласова више од физички пребројаних гласова, оцењујући да би то било скандлозно.  То су, како је констатовао, тешке и неприхватљиве оптужбе на рачун РИК-а и бирачких одбора.  Ови записници, како подсећа су, меродавни и на основу њих се врши упис у статистику.  “Врши се велики притисак на рад органа, како РИК-а, тако и бирачких одбора. Зато је у предлог дневног реда унета ова тачка”, рекао је Димитријевић.  Он је истакао да, ако се утврди да је дошло до прекрајања изборне воље на овим изборним местима, захтева као председник РИК-а да се поднесу кривичне пријеве.  Казао је да, ако се потврде изнесене тврдње - треба поднети кривичне пријаве против чланова бирачких одбора и ствар расветли до краја.  Истовремено је подсетио да се гласање понавља на осам места, чиме гласање за председника Србије није завршено.  Вучић је на изборима за председника Србије 2. априла, према последњим подацима РИК, освојио 55,06 одсто гласова а Саша Јанковић 16,37 одсто. Погледајте ОВДЕ шта је Александар Вучић рекао о гласовима. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА