Најновије

РАСПАО СЕ СИСТЕМ РИГОРОЗНЕ КОНТРОЛЕ: Мера ЕУ суспендована јер је 60 минута чекања по ауту потпуно лудило!

Систем Европске уније за ригорозну контролу уласка на њену територију распао се после само једног дана због незапамћених саобраћајних гужви на границама Србије са Хрватском и Мађарском!

Гранични прелаз Хоргош (Фото: Јутјуб принтскрин)

Ова мера ступила је на снагу у петак 7. априла, а комесар ЕУ за миграције, унутрашње послове и грађанство Димитрис Аврамопулос суспендовао ју је до даљњег већ у суботу.
Разлог за то су вишесатна чекања на граничним прелазима на уласку у Хрватску и Мађарску, која су угрожавала нормално функционисање саобраћаја. За сада је извесно да ће ова мера бити суспендована до завршетка васкршњих и првомајских празника, што значи да ће грађани Србије који тада буду путовали у земље ЕУ избећи саобраћајни колапс.
Како смо сазнали у Дирекцији полиције, ова мера је стопирана "до даљњег" и питање је да ли ће се и у којој форми поново примењивати, јер је за преглед само једног возила било потребно најмање 60 минута. У граничној полицији објашњавају да је током контроле сваки документ путника детаљно провераван у неколико база података.
- Након уредбе Европског парламента о системској контроли граница у Шенген зони, од петка је почело врло детаљно проверавање путника чак и оних из европских земаља, у разним базама података, као што су Шенгенски систем информација (СИС) и Интерполова база података. Свака путна исправа пролазила је скенер, где се проверавало да ли је путник у Интерполовој бази, да ли има исправна документа, да ли су документа украдена, злоупотребљена или оштећена - откривају у граничној полицији.
Јовица Митић из Ауто-мото савеза Србије (АМСС) истиче да је протеклог викенда због системске контроле путника на границама у Шенген зони настао потпуни колапс који је проузроковао дужа задржавања.
- Разлог за формирање колона и чекање на границама и до 60 минута било је детаљно проверавање путних исправа, и то сваког документа посебно помоћу посебних читача. Због тога је појачана контрола на границама трајала дуже и отежавала и пролазак путника, али и рад службеника. Највеће гужве биле су на Батровцима и Шиду. Ово привремено укидање таквих контрола добро ће доћи, нарочито имајући у виду појачан саобраћај за време предстојећих празника, али и почетка туристичке сезоне. То би додатно отежало целу ствар - прича Митић и додаје да се већ данас саобраћај одвија нормално, а максимална задржавања на граничним прелазима са нашом земљом су до 30 минута.
Директор Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић подржао је обуставу ригорозних контрола у зони Шенгена напомињући да то може само да има велике последице по безбедност у вожњи, али и драстично повећа интензитет саобраћаја.
- Безбедност сваке земље мора бити на што већем нивоу, али не по сваку цену. Добро је што су контролне службе на време увиделе огромне проблеме у оваквом пословању и зауставиле га пре веће штете. Осим што се очекује велики број путничких возила за предстојеће празнике, а самим тим и веће гужве и задржавања, овакав начин контроле ствара и нервозу код путника, умара возаче који желе што пре да надокнаде изгубљено време на граници, тера их на недозвољену брзину у вожњи и зачас се догоди несрећа и угрожавање осталих учесника у саобраћају - наглашава Окановић. А то томе зашто је ЕУ одлучила да уведе ригорозне мере контроле читајте ОВДЕ. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА