Најновије

ПОТЕНЦИЈАЛНА КАТАКЛИЗМА: Овако би изгледао рат између Русије и САД!

Из дана у дан односи Русије и САД-а све су гори, а рат из Сирије могао би се пренети на читав свет. Планета је, подсетимо, сукобу две суперсиле била најближе током кубанске кризе 1962. године, али су Хрушчов и Кенеди у последњи тренутак избегли армагедон. Свет се, међутим, пита да ли ће то тако бити и овај пут, да ли ће се Трамп и Путин дозвати памети.

Ракета (Фото: Синхуа)

Историчар Доминик Сендбрук је за Дејли Мејл описао како би могао изгледати најцрњи сценариј у ескалацији односа између САД-а и Русије.
Охрабрен Путиновом ратоборном реториком након првог америчког зрачног напада Башар ел Асад покреће нови напад хемијским оружјем.
Мета је и овај пут  Идлиб, град на граници с Турском који је био у рукама побуњеника. Запад је, поново, згрожен, а председник САД Трамп одговара је још једним нападом на положаје сиријских снага.
С америчких ратних бродова у источном Средоземном мору испаљено је око 70 томахавка, а 24 борбена авиона бомбардују  Дамаск.

Други амерички напад

У Вашингтону Трамп хвали 'предиван професионализам' америчке војске. У Дамаску Асадова влада објављује снимке убијених цивила. Асад је на вези с Владимиром Путином.
Након ракетирања Сирије Руска морнарица улази у Медитеран и плови према америчким разарачима. 
У року два сата, Тиллерсон је на путу за Белу кућу, а Кремљ објављује изјаву у којој подсећа свет да су спремни на војни одговор ако још једном пређу њихове 'границе. Кремљ истиче како је Трамп 'ослободио псе рата' и како ће даљњи амерички напади изазвати кризу невиђених размера.
Идући дан Путин најављује слање 7.500 нових војника у Сирију под водством једног од највећих руских генерала Валерија Герасимова. Према Сирији крећу и руске фрегате, носач авиона и тактички бомбардери. Циљ је, како то назива Путин, 'отпор безбожном савезу америчког империјализма и исламистичког фашизма'. 
У међувремену руске трупе које су већ у Сирији, јачају борбу против побуњеника који ратују против Асадових снага. Тупољевима бомбардирају положаје побуњеника на северу земље.

Турска масакрира Курде

Путинова одлука о ескалацији сукоба изазвала је турског председника Рецепа Ердогана чије су снаге још 2015. срушиле руски борбени авион.
И док свет још 'пробавља' Путинову претећу изјаву, Ердоган, који даје подршку побуњеницима, шаље 50.000 војника на границу са Сиријом. Два дана касније турски генерал Хукуси Акар шаље 25.000 војника на граничне прелазе Јараблус и Азаза како би створио 'сигурне зоне' и спречио продор курдских снага. Готово моментално почињу крвави сукоби између Курда, турске војске, Исламске државе и Асадових снага. Север Сирије постаје још хаотичнији него што је био, а највеће турске градове блокирали су демонстранти док талас терористичких напада у Анкари и Истанбулу додатно повећава тензије. У Лондону премијерка Тереса Мај јавно даје подршку америчким акцијама, али појављују се и гласине како британска премијерка приватно покушава наговорити Трампа да смири тензије.

Путин губи стрпљење

У међувремену Трампа ЦИА упозорава да су руске и сиријске снаге на корак од тога да прегазе положаје побуњеника о он наређује нове нападе. Већина ракета погађа војну базу у Дамаску, али цивилне жртве су неминовне. Додатни проблем ствара му и погибија девет руских војних саветника који су страдали у ракетирању Хомса. Руси излазе на улице. Путин се обраћа нацији и говори им како је Трампов трећи напад раван проглашењу рата. Каже како никада неће устукнути пред насилницима са Запада те како нема намеру повући снаге из Сирије. 'Мир виси о нити.  - Мој пријатељ Доналд Трамп требало би да се присетити што се догодило последњем човеку који је овако пркосио руском народу. Звао се Адолф Хитлер - поручује Путин. То поређење вређа Трампа који жестоко одговара преко Твитера. Иако су твитови брзо  обрисани, штета је почињена. Русија повлачи амбасадора из Вашингтона. Идућег дана Трумп се обраћа нацији из свог љетниковца Мар-а-Лаго, те за све криви Хилари Клинтон и Барака Обаму због њихова 'кукавичлука у Сирији'.  - Ако Асад у року седам дана не одступи, америчка војска ће га макнути - каже Трумп.

Улазак Израела и Ирана

На Блиском истоку влада хистерија, у Либанону је побуна, џихадисти се на улицама сукобљавају са снагама сигурности. До протестаната стиже и лажна гласина да Хезболах планира државни удар, после чега следе два дана крвавих борби. Хезболах покреће рације на граници с Израелом. Бењамин Нетањаху наређује својим снагама окупацију јужног Либанона. Акција Израела изазва реакцију Ирана, Хезболаховог савезника, који премешта саветнике и војну опрему у Дамаск. Нетањаху превентивно наређује напад на иранске базе у Техерану и Сиразу, као и на још два места на којима је Иран развијао нуклеарни програм. Иран проглашава рат Израелу. У року неколико сати САД и Турска проглашавају рат Ирану.

Четврти амерички напад

Светским вестима доминирају снимке ракетирања Тел Авива и Техерана, те сукоба Руса и Турака на северу Сирије. Тотални рат у овом тренутку још увек се може избећи, али су Асад, Трамп и Путин упали су у замку властитог поноса у комбинацији с ратним хушкањем. Асадове снаге поновно нападају Идлиб сарином. Трумп одговара новим ваздушним нападом, а међу жртвама има цивила и 13 припадника руске војске који су саветовали Асадове снаге.

Руска одмазда

Кремљ преко овога не може да пређе и припрема акцију. Путин се поновно обраћа нацији. Каже како се агресија неће толерирати и како ће 'убрзо бити кажњена'.  У тим тренуцима руски Тупољеви нападају америчку Шесту флоту која је стационирана у источном Медитерану. Убијено је више од 150 америчких војника. Трамп на твитеру проглашава рат Русији. Погледајте ОВДЕ језиву поруку коју су нападачи оставили у Дортмунду. Извор: net.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА