Најновије

ДРАМА ИЗНАД БЕОГРАДА: Стало му срце у авиону, у Ургентном га оживљавали 50 пута!

Прва драма одвијала се недавно изнад Београда, када је немачком држављанину Себастијану Александру Книпу стало срце, због чега је авион принудно слетео на Аеродром "Никола Тесла".

Ургентни центар (Фото: Јутјуб)

Захваљујући нашим лекарима из Ургентног центра, који су га више од 50 пута оживљавали електрошоквима, његов живот је спасен.
Себастијан, његова супруга Севи и деца (четрнаестогодишњи посинак и тромесечна беба) прошлог петка су се са одмора из Турске враћали кући у Немачку. У авиону му је позлило. Стало му је срце и изгубио је свест. Његов посинак је одмах започео масажу срца, јер је недавно ишао на курс из реанимације и на тај начин спасио оцу живот. У међувремену и стјуардеса је донела дефибрилатор, помоћу којег су га у авиону чак три пута оживљавали.
Због тога је авион принудно слетео у Београд и Хитна помоћ га је брзо превезла у Ургентни центар Клиничког центра Србија. У болницу је стигао свестан, са потешкоћама у дисању и екстремно узнемирен, због чега су га лекари одмах успавали и приључили на апарат за вештачко дисање.
Др Милена Срдић Лехоцки, кардиолог Ургентног центра, која је целу ноћ провела поред његовог кревета, препричава шта се све догађало тога дана и ноћи, али и колико је била уплашена за његов живот, јер лекове које му је давали нису уопште деловали.
- Тим лекара, који су радили у првој смени, у почетку су посумњали да није реч о упали можданих овојница, с обзиром на то да је био јако узменирен. Зато је накратко био пребачен и на Клинику за инфективне болести, али је тамо искључено да се ради о неком инфективном обољењу. У Ургентни центар је стигао око 13 сати и радили смо му сву могућу дијагностику, али је тек око пола шест први пут регистрован озбиљан поремећај срчаног ритма. ЕКГ који је рађен када је стигао у болницу био је потпуно уредан и невероватно је да се тек након неколико сати поново јавио тај поремећај - објашњава др Срдић Лехоцки.
Себастијан је пребачен у коронарну јединицу и тада почиње права драма и борба за његов живот. О његовом стању прво је водила рачуна др Гордана Матић, која га је 10 пута враћала у живот док на дежурство није дошла др Срдић Лехоцки. Њему је буквално срце треперело и једино електрошоковима су могли да му помогну.
- Приликом предаје дужности др Матић је била веома забринута, јер ниједан лек за аритмију није деловао на њега. Имао је "електричну олују", медицинско стање које се назива уколико срце стане три пута у 24 сата. А код њега се то дешавало на сваких неколико минута - препричава докторка.
У наредна три сата, др Срдић Лехоцки се није померала од пацијента и за то време 50 пута га је оживљавала, користећи дефибрилатор.
- Била сам уплашена. Беспомоћно сам се осећала, јер се лековима није решавао проблем. У једном моменту сетила сам се да бих могла да му уградим привремени пејсмејкер. Пошто нисмо могли да га водимо у салу, пејсмејкер смо му уградили у коронарној јединици и већ око поноћи његов срчани ритам је био стабилан. Сви смо могли мало да одахнемо - објашњава др Срдић Лехоцки.
Себастијану је урађена интервенција, која је показала да нема никаквих проблема са крвним судовима. У уторак су га лекари пробудили, извадили му пејсмејкер и његово стање је било потпуно у реду.
Када се пробудио испричали су му шта се све десило. Његова супруга написала је писмо целом колективу Ургентног центра, где им се захвалила на брижности и пожртвованости. Докторки Срдић купила је букет са 51 црвеном ружом, јер га је толико пута реанимирала.
С обзиром на то да се након пет дана његово стање стабилизовало, он је у среду пуштен кући. Оно што ће у Немачкој морати да сазна, је разлог зашто му се све то догодило.
У септембру Себастијан и његова жена планирају да обаве црквено венчање и уједно да крсте млађе дете. Позвали су и др Милену Срдић Лехоцки да им се придружи, јер како су јој објаснили, да није било ње, пејсмејкера и дефибрилатора, не би било ни Себастијана. Прочитајте ОВДЕ и текст о новом напасу комуналаца на једној пијаци и побуни грађана. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА