Најновије

ИПАК РИГОРОЗНЕ КОНТРОЛЕ, СТИЖЕ НЕВИЂЕНИ КОЛАПС: Чека се пет сати, колоне од 10 километара на хрватској граници!

Због строге контроле путника који за ускршње празнике улазе у Хрватску из Словеније, јутрос су велики застоји на граници ове две државе, јављају хрватски медији, па је очекивано да се сличне гужве десе и на хрватско-српској граници. Посебно имајући у виду да на словеначко-хрватској граници постоји заједнички, обједињени прелаз, док на хрватско-српској граници постоје два прелаза, хрватски и српски. Извештаји говоре да је саобраћај теретних возила на изласку из Хрватске појачан на граничном прелазу Бајаково, а колона је већ око три километра.

Колоне аутомобила на Брегани (фото: Фејсбук видео принтскрин)

Саобраћај на граничним прелазима и даље је појачан, а ригорозне контроле које је ЕУ увела, па суспендовала, ипак се спроводе, мада не у пуној мери.  На граничном улазу у Брегани чека се пет сати, Мацељ око сат и по, Брегана насеље око један сат, на прелазима Хармица, Лупињак и Пасјак по пола сата, а на Дубрави Крижовљанској око 20 минута.
Словеначки саобраћајни сервиси јављају да је колона возила на прелазу Обрежје (Брегана) на словеначкој страни у раним јутарњим сатима износила више од 10 километара и да се на улазак у Хрватску чекало нешто око пет сати. Колона возила, али знатно мања је и на граничном прелазу Грушковје (Мацељ), те на прелазима у Истри.
Наиме, на улазу Брегана чека се око 3 сата и 45 мин, Брегана насеље око један сат, а на улазу Хармица, Лупињак и  Дубрава Крижовљанска по пола сата. На изласку Мацељ у оба смера - на улазак чека око 2 сата, а на излазак око 30 минута. Саобраћај аутобуса појачан је на граничном прелазу Брегана у оба смера гдје се чека два сата.
Словеначка гранична полиција и јутрос изводи системске мере контроле свих путника у складу с измењеном шенгенском уредбом.
Словеначки премијер Миро Церар изјавио је јуче да Словенија мора истрајати на спровођењу такве стриктне контроле ако жели остати у шенгенском простору, али да је могуће привремено ублажавање контрола, у зависности од прилика на граничним прелазима.
Словеначки медији наводе да о режиму контроле одлучују самостално заповедници полицијских станица на сваком прелазу, те да при томе уважавају више критеријума.
Гужве на граници протеклих дана изазвале су тешкоће словеначким привредницима и туризму, наводе словеначки медији.
Како наводи љубљанско "Дело", шопинг излети из хрватске Истре у словеначке градове на обали пали су на половину, а неки хрватски организатори туристичких излета одустају од једнодневних излета у Словенију због дугих чекања на граници.
Како наводи "Дело", због очекиваних застоја на граници, мало ће се гостију из Хрватске одлучити за једнодневни прелаз границе на што се пре рачунало због предстојећих школских празника у Хрватској, а долазак хрватских гостију у словеначка термална лечилишта и бање, нарочито оне у Чатежу, протеклих је дана јако смањен.
- Немамо довољно људи за ове прегледе, па су повукли на границу чак и оне који иначе раде у уредима. Путници су бесни, ми падамо с ногу од умора, а гужве још нису ни почеле. Од осам ујутро до 13 сати нисам имао времена ни отићи у ве-це, јер ме није имао ко заменити, а посла је било преко главе - жалио се јуче један полицајац који ради на граничном прелазу Брегана.
Иако су отворене три траке за улазак у земљу, као и три за излазак из ње, непрестано се стварају колоне. Реч је о уобичајеном призору на том прелазу откако је на снази Уредба о строжој контроли граница. То је, додуше, само призор током средине радног дана, када и нема тако пуно путника. Јутра и вечери су посебно хаотични, а сви страхују да ће се за викенд на том граничном прелазу чекати и по неколико сати. О туристичкој сезони нико од њих не жели ни размишљати и сви се надају да ће се ситуација до тада већ некако решити.
Полицајци негодују, како хрватски, тако и словеначки. Срамотно је, каже један саговорник, да се, као да су терористи, прегледавају чак и документи малој деци и пензионерима. У граничним гужвама запињу и они који, примера ради, живе у Словенији, а раде у Хрватској или обратно. У колонама су и туристи.
- Много је оних који слете у Загреб, а онда аутобусом обилазе мало Словенију, мало Хрватску. Они су јадни стално на граници, то је ужас. Требало би макар отворити траку за такве случајеве, јер се бојим да ће људи са свог одмора највише памтити то стајање на границама - каже нам саговорник Хине.
И возачи аутобуса који су јуче на Брегани чекали превоз рекли су да је ситуација већ данима неподношљива. Чекају и по сат времена да уопште дођу на ред, а тек након тога следи преглед путника. Један по један, а ако су пуни, то зна да траје по још сат времена. И тако сваки дан.
 - Пре пар дана сам био у Неуму, где сам чекао готово два сата. Сад немам путнике, јер идем по њих, али кад се будем враћао, бојим се реакције људи. Буду узнемирени и љутити и заправо их разумем: морају да седе у аутобусу и чекају по сат времена само да би изашли на границу и стали у ред, да полицији покажу документе. Ово је срамотно - каже Мујо Харачић, возач аутобуса, којег су новинари затекли на Брегани.
На граничном пријелазу Хармица/Ригонце јуче није било гужви. Реч је о малом граничном прелазу, са само једном траком, тако да нема чекања. Полицајци кажу да нису ни биле гужве тoком дана, а не очекују их ни у наредном раздобљу.
Иначе, за избегавање гужви најбоље време за кретање на пут је средина дана, тако да је путник на граници између 12 и 15 сати. Тада се такође чека у колони, али је време занемариво. Осим тога, ако је могуће, треба избегавати веће прелазе и отићи на мање, јер се тамо готово па и не чека. Уколико желите да сазнате како је укинута корупција у Србији, читајте ОВДЕ. Извор: Хина, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА