Најновије

ХАПСИЋЕ ВАС НА ГРАНИЦИ ЗА НЕПЛАЋЕНИ ПРЕКРШАЈ! А ако платите проститутку, одраће вас судија оволико, или - у затвор!

Већина људи који не плате казну за неки прекршај радије ће је одробијати него да је одраде кроз друштвенокористан рад! И нема више избегавање казни. Према Закону о прекршајима, ако избегавате суд, за вама може бити издата општа наредба за довођење, па ризикујете да вас на граници приведу и о вашем трошку одведу у суд, где се често одмах изриче казна, упозорава Милан Мариновић, председник Прекршајног суда у Београду, у интервјуу за Информер.

Милан Мариновић, председник Прекршајног суда у Београду (фото: Јутјуб принтскрин)

Он каже да се казна друштвенокорисног рада примењује од 2009. године, а да је највише избегавања друштвенокорисног рада било после поплава, јуна 2014. године, када су све неплаћене казне преиначили у рад. - У октобру те године између 600 и 700 тих казни постало је правоснажно, међутим, само једна особа је то одрадила. Око 40 њих је напослетку платило казне, а велика већина се одлучила да робија, где су заменили 1.000 динара казне за један дан иза решетака - наводи Мариновић за Информер.
Он претпоставља да је људе срамота да их рођаци и пријатељи виде како чисте улице, скупљају лишће или да помажу у домовима за старе. - Пре неку годину у Новом Саду више од 200 окривљених, који су могли да одраде неплаћене казне, одабрало је затвор. Рад у јавном интересу најчешће се изриче код дела из области саобраћаја, крађе струје... Међутим, било је случајева и да су се они који су се одлучили за затвор предомислили после дан-два у ћелији, па су платили казну да одмах изађу. На то имају право - истиче судијау изјави за овај лист.
Мариновић упозорава да се према новом Закону о јавном реду и миру, кажњавају не само проститутке већ и њихови клијенти.
- Предвиђено је да се проституткама, али и њиховим муштеријама изричу казне од 50.000 до 150.000 динара или од 30 до 60 дана затвора. Раније су само проститутке одговарале пред законом, а сада глобу плаћају и корисници њихових услуга. Међутим, тешко је утврдити да ли је неко проститутки платио за секс, морају бити ухваћени на делу - наводи он.
На питање новинара Информера како проститутке покушавају да избегну плаћање казни, каже да оне ВИП, које су познате јавности, одмах плате казну, а оне што раде на улици "обично немају ни пребијене паре", па најчешће иду у затвор. - Дешавало се често да уз себе имају фалсификовану потврду да су трудне. Труднице не можете да шаљете у затвор - нагласио је судија. Он се пожалио што је рок застарења прекршаја годину дана, а правоснажне пресуде две године, па каже да се многи залажу да се уведе рок застарелости од четири године, као у Хрватској. Он се у интервјуу Информеру такође изјадао да је наплата казни пала са 96 на 43 милиона динара након што је Уставни суд поништио закон по којем грађани који нису измирили прекршајне казне не могу да добију возачку и пробну возачку дозволу, потврду о регистрацији, одјаву возила. А како то да у Србији нема више корупције, можете прочитати ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА