Најновије

ПУТИН У ХРАМУ, АНГЕЛА И ТРАМП НА ПЛАЖИ: Ево где светски лидери славе највећи хришћански празник!

Док шеф Русије Васкрс обележава на литургији у цркви, амерички председник га проводи на сунчаној Флориди, немачка канцеларка на италијанском острву.

Православац (Фото: РИА Новости)

Најрадоснији хришћански празник Ускрс ове године сви хришћани прослављају истог дана, па је то случај и с већином најмоћнијих светских лидера.
Међутим, док ће неки празник провести у породичном дому или храму, има и оних који више воле да отпутују и уживају на плажи.

Литургија у цркви

Руски председник Владимир Путин и премијер Дмитриј Медведев сваке године заједно присуствују поноћној ускршњој служби у Храму Христа Спаситеља у Москви, а најављено је да ће то урадити и ове године. Према обичају, пред око пет хиљада верника литургију ће служити патријарх московски и целе Русије Кирил.
Амерички председник Доналд Трамп већи део ускршњег викенда провешће у свом луксузном одмаралишту у Палм Бичу на Флориди. „Прва породица САД“ у недељу ујутро, у 11 сати по локалном времену, присуствоваће ускршњој литургији у Епископалној цркви Бетезда крај мора. То је иста црква у којој су се Доналд и Меланија венчали 2005. и где су крстили свог сина Барона. У недељу по подне Трамп ће се вратити у Белу кућу, где је за понедељак најављена традиционална потрага за ускршњим јајима (традиција је почела још 1878).

Спа-центри и пилатес

Најмоћнија жена света и немачка канцеларка Ангела Меркел на челу је Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), али ускршње празнике обележава мање традиционално од већине колега. Више од деценије, она и њен супруг Јоаким Сауер ускршњи одмор користе да отпутују на острво Искија, недалеко од Напуља, па се претпоставља да ће то урадити и ове године. Они најчешће уживају у спа-центрима, али и у заједничким часовима пилатеса. Наравно, све у хотелу с пет звездица.

У капели Светог Ђорђа

Британска краљица Елизабета ИИ Ускрс проводи у породичном кругу, али ујутро обавезно присуствује литургији у капели Светог Ђорђа у Виндзорском замку. Њена прес-служба је најавила да, иако краљица не учествује у потрази за јајима, тај обичај биће одржан у свим њеним палатама, а у њему ће учествовати деца, међу којима ће бити и принц Џорџ и принцеза Шарлота.

Папа на Тргу Светог Петра


Поглавар Римокатоличке цркве и владар Ватикана папа Фрања у недељу ће, како је најављено, одржати литургију на Тргу Светог Петра, где ће одржати говор „граду и свету“ или „Урби ет Орби“. Папа је на Велики четвртак обишао затвор Палијано, где је опрао и целивао ноге 12 затвореника.

Да видите пренос силаска Благодатног огња у Јерусалиму, погледајте ОВДЕ.

Извор: Ројтерс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА