Најновије

И НА ВАСКРС НАПАДАЈУ СРПСКУ ЦРКВУ: Дедеић уместо посланице упутио „Васкршњи апел“ за одбрану тековина

Док хришћански поглавари данас шаљу Васкршње посланице широм свијета, лидер НВО Црногорска православна црква Мираш Дедеић данас је послао „апел свим Црногорцима и Црногоркама“, које је позвао да „на демократски начин и демократским средствима устану у одбрану највиших вриједности – слободе, мира и љубави међу вјерама и нацијама у Црној Гори, које су нападнуте и споља и изнутра“.

Распоп и поглавар НВО ЦПЦ Дедеић (Фозо: Јутјуб)

За именовани „напад“ Дедеић криви Српску православну цркву. „Наша земља запада у тешку кризу, која прети поделама међу народима, незабележеним у новијој историји. Њени непријатељи покушавају и да оснаже границе различитих цивилизација, традиција и религија у земљи и да их конфонтирају, с циљем изазивања слома државе“, казао је он у Васкршњем апелу. Кривци за такво стање, поручује он, су исти они из Београдске патријаршије, који су почетком деведесетих година прошлога века, распиривали мржњу међу народима у Хрватској и Босни, и подстрекавали на злочине. „Они у Србији гледају одлучујућег чиниоца за ревизију државних граница и обнову велике Србије на рачун Црне Горе. Зато су се уортачили с српским тајкунима, који финансирају устанак дела опозиције против државне независности. Рушилачки поход на државне инситуције, на који их је подстрекавало београдско свештенство, белодано указује на чињеницу да је Српска црква инспиратор свим непријатељима ове земље“, оцењује Мираш Дедеић и додаје да та црква намерава да силом стечену црквену имовину, и незаконито уписану на њу, претвори у право. „Иако Црногорска православна црква представља континуитет паравославља у земљи, носиоца верског ауторитета, још од времена Црнојевића, и тумача православља, чије је право на коришћење наших цркава непорециво. Београдска патријаршија подстиче великосрпски национализам и његов радикални облик шовинизам, уперен против Црне Горе, Црногораца и свега црногорскога“, сматра распоп и лидер НВО ЦПС Мираш Дедеић.

Васкршњи апел Дедеића уперен је и против самог православља

„Та црква у светосављу налазе темеље антиевропске политке, коју намерава да наметне Црној Гори као образац духовнога и политичкога понашања, и супростави је Европи и свим европским вредностима. С ослонцем на Србију и Републику Српску, уграђује православни фундаментализам у свест простога света, градећи од цркве моћан политички субјекат који се намеће као заштитник српских интереса“, казао је он. Да видите како протиче Васкрс на Космету, погледајте ОВДЕ. Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА