Најновије

КО ЈЕ НАЈЈАЧИ? Трамп, Путин, папа и Вучић користе исто оружје

Твитер је израстао у један од главних видова комуникације свих светских политичара, чије поруке су у медијима цитираније од званичних саопштења, а и доживљај код крајњих корисника је пријемчивији.

Трамп и Путин (Фото: Прес-служба председника Русије)

Бaрака Обаму прати 86,8 милиона пратилаца и то је највећи број пратилаца које неки светски политичар има на Твитеру. Он лично прати 630 људи, међу којима су и твитер налози медија и разних организација.
Доналда Трампа прати 27,9 милиона пратилаца, док он прати само 43 особе и то су углавном његови тимови, компаније, фондације и чланови породице. На Твитеру је од марта 2009. године и до сад има укупно 34,7 хиљада твитова. „Направићу Америку поново великом“, твит је који, уз модификације, често изнова твитује откад је постао 45. председник САД.
Твитер је за Трампа једносмерна комуникација — он твитне, они који га прате добију поруку, а сви остали сазнају за његов став у 140 словних знакова преко медија који све то ревносно преносе. Добро и Трампу и медијима.
Иначе, Твитер је као микро-блог основан 2006, раст популарности почиње од 2009. године, а данас је то један од основних извора информација, али и један од главних видова комуникације свих светских политичара.

У медијима су далеко више цитирани њихови твитови него званична саопштења кабинета. Ти твитови политичара, поготово председника држава и влада, узимају се као званичан став, али је доживљај код крајњих корисника пријемчивији од штурих бирократских саопштења. Зато су толико и популарни.
Брзина, јасноћа поруке и то нешто „лично“ чине Твитер моћним алатом, који политичари или њихови тимови користе и за брзо реаговање, спречавање дезинформација, алармирање јавности или смиривање ситуације у неким кризним моментима.
Председник Руске Федерације Владимир Путин има 2,19 милиона пратилаца, а он лично прати само три твитер налога. У његово име твитују углавном администратори налога, а лично Путинови твитови означени су са „#ВП“.
Премијер Русије Дмитриј Медведев има 1,14 милиона пратилаца. Медведев прати активности 26 налога на Твитеру, а међу њима су и твитер налози председника и премијера Србије Томислава Николића и Александра Вучића, бившег председника Америке Барака Обаме, потом налог Доналда Туска и званични твитер налог Беле куће.

Ко је први твитераш Балкана

Српски премијер Александар Вучић има 18,8 хиљада оних који га прате на Твитеру. Вучић твитује или на ћирилици или на енглеском кад су теме везане за званичнике других држава.
Председник Томислав Николић има 45,6 хиљада пратилаца на Твитеру, а његови лични твитови почињу са „ТН:“.
Колинда Грабар Китаровић, председница Хрватске, има 33,2 хиљаде пратилаца. Више од 98 одсто твитова су јој на енглеском и углавном су то пропратни текстови уз фотографије на којима је она са светским државницима, на форумима или панелима.
Од политичара из региона активни на Твитеру су и албански премијер Еди Рама, са 281 хиљадом пратилаца, и Јадранка Косор, бивша премијерка Хрватске, коју прати 12,3 хиљаде других твитер налога. Косорка твитује небирократски, често дискутује са другим твитерашима, полемише…
Доста активан на овој мрежи је и човек без посла Карл Билт са 591 хиљадом пратилаца, а сваки трећи твит (отприлике) му садржи барем реч „Русија“. Министар иностраних послова Велике Британије Борис Џонсон има 308 хиљада пратилаца. Сенатор Џон Мекејн има 2,25 милиона оних који га прате, а сви они виде готово све његове активности у речи и слици. Тако су видели и орден који му је доделио Хашим Тачи кад су се недавно срели у Приштини.
Занимљиво је да Мекејн прати налоге Џорџа Буша и Била Клинтона, а Обаму и Трампа не прати. Путина не прати, такође. Можда на Мекејново опредељење да (за)прати нечију активност на Твитеру утиче број наредби за бомбардовање тог неког твитераша.
За крај смо оставили поглавара Ватикана. Папа Фрања има 10,6 милиона пратилаца на Твитеру. Занимљиво је да он прати осам особа. Свих осам су његови налози на осам различитих језика.

Да видите како је Пушков својим одговром ''сахранио'' Џонсона, погледајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА