Најновије

ПРИВАТНЕ ВОЈНЕ АГЕНЦИЈЕ: Овако функционише америчко оружје у рукама Владимира Путина!

Операције у Сирији привукле су пажњу јавности на тајанствену компоненту руских војних снага - приватне паравојне формације.

Путиново ново оружје (Фото: southfront.org, kremlin.ru)

Ова тема покренута је у међународној, али и руској јавности, након фотографије снимљене 9. децембра прошле године, на којој је приказан председник Русије Владимир Путин на пријему поводом Дана хероја отаџбине, а у присуству руководства Приватне војне компаније Вагнер.
Резултат слика за vagner putin

Вагнер, чије име носи ова паравојна агенција је псеудоним који је користио њен шеф Дмитриј Уткин (на слици први с десне стране), некадашњи припадник руске војске, који је комнандовао 700. одредом за специјалне операције Друге сепаратне бригаде за специјалне операције при Главном штабу обавештајне службе Руске Федерације. Уткин је "испекао занат" у вођењу приватних војних агенција (ПВА) у међународној Моран групи, која је водила операције против сомалијских гусара, након чегаје основана и агенција под његовим руководством и именом. "Вагнер" представља најамбициознији пројекат приватних војних агенција (ПВА) Руске Федерације, који је структурно организован по узору на широко распрострањене америчке агенције попут чувеног "Блеквотера", који је де-факто "продужена рука" америчке војске, и то рука која дејствује у мутним водама између активности тајних служби и специјалних операција регуларних војних снага и елитних јединица.
Кремљ, до сада, није обелоданио своју званичну политику о ПВА у Русији, иако је по том питању покренуто неколико иницијатива, али се регулисање њеног статуса одлаже због разних преокрета који се дешавају широм света.  ПВА активно функционишу у Русији већ више од 10 година, а познате су њихове успешне операције на Криму и у Донбасу, где су извршили задатке које локалне снаге нису биле у могућности да изведу, а без званичног уплитања руских војних снага. За разлику од америчких ПВА, руске јединице овог типа нису настале да би спроводиле тајне планове својих влада, већ су формиране због специфичних потреба тржишта, пре свега за сузбијање терористичких групација из Авганистана и Чеченије, који су своја дејства проширили не само у пограничним зонама Русије, већ и широм света. Сада у Сирији, ПВА треба да покажу своје предности и недостатке у односу на коришћење других елитних формација. Пошто Вагнерово присуство у Сирији још увек није званично објављено, не постоје поуздане информације о њиховом броју, операцијама које изводе, али ни о претрпљеним губицима. Руски аналитичари сматрају да у Сирији има до 400 "вагнероваца". Амерички "приватници", који су постали познати пре свега по својој бахатости, недисциплини и великом броју "колатералних" жртава које остају за њима, а не подлежу нити законима своје земље нити локалним или међународним кривичним органима, већ дуже време су неопходно оружје у спровођењу америчке спољне политике. Дејства руских плаћеника, за сада, нису пратили никакви скандали, већ се труде да буду препознатљиви по "невидљивости" својих операција и функционишу ближе обавештајним службама. Сам Дмитриј Уткин "Вагнер", одликован је са четири медаље за храброст Руске Федерације, по указу Владимира Путина.  Путин очигледно све више препознаје боље стране ПВА, што вероватно и јесте главни разлог за изостанак регулисања њеног правног статуса, а по свему виђеном, круг њихових дејстава ће се проширивати и у будућности. Следећи фронт на ком се очекује њихово присуство, али и приказивање њихове пуне моћи, пошто ће бити једине снаге Русије на терену, биће Либија. Договори са генералом Калифом Хафтаром, тврде упућени, већ су постигнути, а први одреди већ чекају на команду у привременој војној бази на египатско-либијској граници. Владимир Путин је прошле године поново покренуо и "Пројекат 1К17" који је Јељцин обуставио 1992, а више о томе сазнајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА