Најновије

НАТО о изјави Раме: Забринути смо, али је коначно решење код вас

Дан после речи Едија Раме о могућој дестабилизацији прилика на Западном Балкану ако изостане перспектива ЕУ, у НАТО кажу да их забрињава погоршање ситуације. Речено је да се апелује на дијалог.

Генерал НАТО Адриан Бредшо (Фото: Јутјуб)

"Охрабрујемо лидере на Западном Балкану да се држе својих обавеза и да наставе путем дијалога и помирења. НАТО и остатак међународне заједнице имају улогу да помогну, али се коначно решење за проблеме региона мора наћи у самом региону", наводи се у одговору неименованованог званичника НАТО на питање да прокоментарише Рамину изјаву. 
У НАТО наводе и да будућност Западног Балкана виде у оквирима евро-атлантске сарадње. 
На молбу да изнесу оцену о тренутној ситуацији у региону и ставу албанског премијера Едија Раме који не искључује и могућност уједињења Косова и Албаније, у седишту НАТО наглашавају своју забринутост због "погоршања ситуације у последње време". 
Из Алијансе поручују и да је Западни Балкан од стратешког интереса и за ЕУ и за НАТО. 
Стабилност и безбедност овог региона доприноси стабилности и безбедности Европе. НАТО ће задржати своје присуство, пажњу и ангажман на Западном Балкану, укључујући и наставак мисије КФОР. 
Високи званичник НАТО наглашава да Северноатлантска алијанса подржава евроатлантске аспрације земаља региона и понавља да су "демократија, владавина права, унутрашње реформе и добросуседски односи неопходни за сарадњу и стабилност региона". 
"Ми будућност региона видимо у оквирима евро-атлантске сарадње и интеграција за оне земље које то желе. То ће бити од користи за грађане, за те земље као и за целу евро-атлантску породицу. Одлучни смо у намери да помогнемо земљама у региону да спроведу реформе у циљу бољег живота својих грађана, без обзира да ли оне желе да се прикључе НАТО или не. Ми поштујемо њихов избор, шта год он био", поручио је тај званичник.
Прочитајте ОВДЕ каква је реакција ЕУ уследила после изјаве Едија Раме.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА