Најновије

СУЛТАНОВА ЧИСТКА: После победе Ердоган почео масовно да хапси!

Јединица истанбулске полиције за борбу против тероризма привела је јутрос у зору активисте, укључене у демонстрације против референдумске победе опције која је била за проширење овлашћења председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, преносе светске агенције.

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Синхуа)

Након референдума одржаног у недељу, за који опозиција тврди да је обележен кршењима правила, сваког дана одржавају се улични протести у квартовима који нису наклоњени Ердогану.
Турска левичарска Партија слободе и солидарности, која нема представника у парламенту, објавила је да је јутрос приведен први човек те партије за подручје Истанбула Месут Геџгел, под оптужбом да је "вршио агитацију у јавности" тврдњом да исход референдума није легитиман.
Геџгелов адвокат Дениз Демирдоген изјавио је да су издати налози за хапшење укупно 38 особа и претресене куће осумњичених, при чему је приведено 16 особа укључених у демонстрације.
Левичарски лист "БирГун" и опозициони сајт Т24 навели су да је притворено најмање петоро активиста. Наводи се да су притворени на саслушању у седишту полиције у центру Истанбула.
Ово није први пут да турски председник спроводи чистке неистомишљеника. И даље траје сеча која је почела после неуспелог пуча у јулу прошле године. По Ердогановом наређењу тада је ухапшено више од 50.000 људи, док је више од 111.000 остало без посла: у судству, просвети, медијима, државној администрацији, војсци, полицији...
Више стотина људи окупило се у недељу увече на две локације у Истанбулу, протестујући због победе турског председника Реџепа Тајипа Ердогана на референдуму којим су му, тесном већином, дата већа овлашћења. Ппротести су се наставили и наредних вечери, а демонстранти окупљени у Бешикташу у европском делу Истанбула и у Кадикоју, у азијском делу града, носили су транспаренте на којима је писало "Не, ми ћемо победити", узвикујући "Лопов, убица Ердоган".
Водећа партија турске опозиције Републиканска народна странка могла би да размотри опцију иступања из парламента, изјавила је портпарол странке Селин Сајек Боке.
- Не признајемо резултате референдума и нема сумње да ћемо се борити за наша демократска права - рекла је Боке.
Портпарол опозиције изјавила је да би референдум требало да се понови, јер је исправност гласања доведена у питање у Турској и иностранству. Прокурдска опозициона странка у Турској ХДП поднела је претходно захтев изборној комисији за поништавање референдума услед многих неправилности.
Званични резултати референдума очекују се за десетак дана. Прочитајте ОВДЕ  изашто Ердоган сматра да би сваког тренутка могао да умре. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА