Најновије

У ПОСЛЕДЊИ ЧАС: Руси 1994. спречили испоруку грузијских СУ-25 Хрватској (ВИДЕО)

Прича да је Москва током грађанског рата оружјем снабдевала Хрватску и даље се није смирила већ се полемика око С-300 наставља.

Јуришник СУ-25 (Фото: Јутјуб)

Међутим један детаљ до данас је остао сакривен од српске јавности, а то је да је руска влада спречила да Хрватска од Грузије купи јуришник Су-25 који би били највероватније да су стигли употребљени у операцијама Бљесак и Олуја 1995.
Током опремања наоружањем Хрватске војске (ХВ), негде у другој средини 1994. године, део старешина из састава Ратног ваздухопловства ХВ (ХРЗ ХВ) боравило је у Грузији.
Ту су хрватски пилоти имали прилику да се упознају са авионима СУ-25 из састава РВ Грузије. Они су чак и извели одређени број налета на њима. Планирана је и њихова набавка за потребе хрватских ваздушних снага. Одлука о набавци неколико примерака штурмовика, како су авиони СУ-25 били називани у РВ СССР-а или "Грач" како су их звали пилоти СССР-а, била је близу потписивања.
“План операције који је укључивао набавку велике количине наоружања, предвиђао је и набавку Су -25 из Грузије”, каже незваничан извор из некадашњег врха ХРЗ упућен у ову проблематику.
Наводно је 6 авиона чак већ било растављено и запаковано и у луци Поти на обали Црног мора чекало уплату новца и транспорт бродом ка некој од лука у Хрватској.
Међутим, тадашња Влада Русије преко својих обавештајних веза сасвим случајно сазнала је за овај посао који је био пред реализацијом. Руси су извршили притсак на Грузине и цео процес набавке је био обустављен. Интервенцијом Русије спречена је испорука авиона СУ-25 Хрватској. Тако да ти авиони нису учествовали у хрватској операцији Олуја, августа 1995. године. За разлику од авиона МиГ-21 Бис и хеликоптера Ми-24Д/В који су набављени у Украјини и они су прво употребљени у операцији Бљесак, а потом у операцији Олуја хрватске војске.
Међутим Хрватска није одустала од куповине Су -25. Другим паралелним каналом покушана је куповина.
Током сукоба између Русије и Грузије око Абхазије и Осетије од 7. до 11. августа 2008. године, Грузија је од девет авиона СУ-25 изгубила три, да ли су то авиони који је Хрватска намеравала да купи остаје и данас енигма.
Међутим један од митова који се много година провлачио по Хрватској штампи, али и публицистичким књигама била је прича да је Хрватска набавила МиГ -29 из арсенала бивше Источне Немачке.
Према наводима Јосефа Боданског у његовој књизи “Неки то зову мир”, Хрватска је крајем 1995. набавила мањи број ловаца МиГ -29С и да је на њима извршено већ 200 часова налета и да их је руска авијација пре хрватске куповине темељито ремонтовала. Наводно су купљени били преко посредника из Средње европе. Такође Бодански је навео да су набављене и ракете ваздух - ваздух Р 73.
У књизи је написано и да је Хрватска још 1993 набавила Су -25, али да су летелице биле у сандуцима због недостатка техничког особља и пилота, затим на истој страни своје књиге опет спомиње да су хрватски Су- 25 били планирани за офанзиву на Источну Славонију 1996 када је већ увелико почео процес мирне реинтеграције овог подручја у састав Хрватске. Прочитајте ОВДЕ и шта је све Милорад Додик рекао бањалучком бискупу. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА