Најновије

ПОУЧЕНИ ИСКУСТВОМ ИЗ СИРИЈЕ: Руси развили распрскавајућу муницију за борбу са извиђачким "дроновима"

Према речима руских војних конструктора, у држави тече интензиван процес развоја специјалних врста муниције, која је намењена за ефикасну борбу против непријатељских минијатурних беспилотних летелица.

Тунгуска М1 (Фото: public)

Беспилотне летелице се рапидно развијају, данас и са релативно мало новца могу се учинити доста ефикасним средством на фронту. Оне су постале основно средство извиђања у условима савременог сукоба. Посебно се то односи на извиђање ближег појаса и дубине непријатељског фронта (до 20 км), где се у реалном времену може осматрати прва линија фронта, затим „тампон“ зона, покрети и концентрације непријатељских снага за евентуални напад, његове слабе тачке у одбрамбеном распореду и сл.
Беспилотни извиђачки апарати по својим димензијама постају све мањи, а самим тим и тежи за откривање и њихово обарање. Имајући то у виду, али и на основу најновијих борбених искустава, посебно са простора Донбаса и Сирије, руски научници су кренули у развој специјалних типова парчадне муниције која ће бити посебно ефикасна против ових „напасника“.
Претпоставља се да ће се нови парчадни пројектили, производити у 2 основна калибра 30/57мм. Планира се да ови пројектили буду опремљени „паметним“ упаљачима који ће се активирати у непосредној близини откривених беспилотних летелица, али и других летећих објеката као што су то нпр. крстареће ракете. Захваљујући интезивном и густом расејавању фрагмената пројектила после експлозије, рачуна се да ће ова муниција имати изузетно велики степен ефикасности, и да ће бити авангарда у изради муниције за топове која ће поново реактивирати стару, добру „цевну“ компоненту у ПВО, која је у последње време запостављена у односу на ракете.
Са калибром 30мм, опремљен је читав спектар борбених возила пешадије и оклопних транспортера који се налазе у саставу руске војске. Пре свега се мисли на брзометни топ 2А72, изванредних балистичких способности, али и на његовог претходника 2А42. Иначе овај топ фигурира као опција која ће се можда поставити и на домаће оклопно возило точкаша Лазар-3, а његова интеграција је могућа и на лакша средства као што је то нпр. оклопни аутомобил „Милош“ (Руси експериментишу са борбеним модулом наоружан топом 2А72, на оклопном возилу „Тигр-М“).
Поред овог модела топа, ова муниција ће највероватније бити компатибилна и са топовима који постижу изузетно велику густину паљбе 2А38, а који су саставни део хибридних ПВО система „Тунгуска“ и „Панцир-С“. Борбена каденца по једном топу износи читавих 2,500 гр./мин.
Топови у кал.57мм су нешто потпуно ново и то не само у руским већ и глобалним размерама, када је у питању наоружање високих балистичких карактеристика, а које ће бити део перспективних оклопних борбених платформи. Конкретно ради се о топу „А-220М“ калибра 57 мм, који је део роботизоване куполе коју у комплету производи чувени руски биро „ЦНИИ Буревестник“.
Очекује се да овај топ за 3 пута по даљини и за готово 5-6 пута по висини, премашити ефективни домет топа 2А72, што је заиста радикалан помак. При томе би имао борбену каденцу од чак 300 граната у минуту (2А72-330гр./мин.) и далеко веће ефекте ватре на циљу.
Поред ватрених борбених средстава, руски научници свој напор интензивно усмеравају и на софистицирана средства за ПЕБ,  која ометају, гуше сваки облик комуникације између управљачког пункта и беспилотне летелице у ваздуху.
У последње време руски ВИК (војно-индустријски комплекс) развио је комплекс за ПЕБ „Шиповник“ који се налази на камионској платформи. Он се састоји из блока напредних функција, који не само да могу да у потпуности „загуше“ непријатељску беспилотну летелицу, него и да је „хакују“ тј. да над њом у потпуности преузму управљачку контролу. Такође, „Шиповник“ је способан да чак лоцира координате пункта за управљање беспилотном летелицом, и то са вероватном грешком од свега неколико цм.
Очекује се да у наредном временском периоду крене серијска производња овог заиста озбиљног борбеног средства, које представља изузетну предност у условима савременог извођења борбених дејстава.
Сазнајте ОВДЕ зашто су руске ракете најбоље на свету. Извор: Руска реч

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Тунгуска М1 у акцији:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА