Најновије

ЖИВОТ ПОСВЕТИО НАЈМЛАЂИМА: Преминуо легендарни дечји писац Раша Попов

Раша Попов, легендарни српски књижевник, публициста, глумац и дугогодишњи телевизијски новинар, новинар-сарадник Мокринских новина, звезда дечје телевизијске емисије Фазони и форе, преминуо је синоћ око 23 сата у Београду у 84. години живота.

Раша Попов (Фото: Јутјуб)

Раша је преминуо након дуге и тешке болести.
Информацију о његовој смрти потврдио је његов син, који је рекао да још није одлучено време и место сахране, да ће те информације бити познате касније у току дана, те да би он волео да оца сахрани у Алеји заслужних грађана.
Радивој Раша Попов био је новинар-сарадник Мокринских новина, звезда дечје телевизијске емисије Фазони и форе. Аутор је више десетина књига за децу и одрасле.
Рођен је 26. јуна 1933. године у Мокрину. Године 1952. дошао је на студије у Београд. Завршио је Филозофски факултет. Више је волео историју од књижевности, али ипак се определио за књижевност.
Новинарску каријеру започео у новосадском Дневнику. Био је новинар листа “Младост“ од 1961. до 1964, затим новинар Радио Београда од 1964. до 1967. У Телевизији Београд је био до 1995. године. Осим тога био је лектор за српскохрватски језик у Лондону, Бирмингему и Нотингему од 1975. до 1977. Главни уредник издавачке куће Матица српска био је од 1983. до 1985. године.
Добитник је Годишње награде Радио Београда 1967. године за серију “Видови фашизма“.
Наступао је у ТВ серијама као приповедач, неке од најпознатијих су “Радост сазнања“, “Фазони и форе“, “Варошарије“, “У сну сан“, “Шешир без дна“.
Био је ожењен Радојком, професорком књижевности, а имају сина Бојана и ћерку Дијану.

Тако је говорио Раша 

Познати су много Рашини цитати а неки од њих су: - Не постоји осећање да си Војвођанин, ја се осећам Банаћанином. – С једне стране, у градовима капитал држе нови компрадори, то су они који трговачким шпекулацијама стичу огроман капитал, а села узимају нови латифундисти. Све је по латино-америчком обрасцу. Кад сам то рекао на једној приватној телевизији, цензурисали су ме. - Интелектуалац није онај ко је дипломирао на неком факултету, већ је онај ко има право решење у правом тренутку. – Богат си онолико, колико си пропутовао светом. Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА