Најновије

ИСТРАЖИВАЊЕ: У Србији се не плаше терористичких напада, али се плаше...

Милош Поповић, истраживач Београдског центра за безбедносну политику, очекује да ће терористички напади у свету бити све учесталији, али не верује да ће их бити и на Балкану.

САЈ (Фото: Муп)

Како је рекао, у Србији се грађани не плаше терористичких напада, али се плаше да држава неће моћи да их спречи, показало је истраживање БЦБП.
Београдски центар за безбедносну политику је спровео истраживање које је мерило ставове грађана о безбедносним претњама, а Поповић каже да су грађани Србије тероризам као претњу ставили на друго место.
„Ми смо грађанима оставили да сами одаберу шта је највећа претња, и сами су одабрали на првом месту политике великих сила, а тероризам је следећи, са око 15 одсто. То није чудан тренд, у анкетама Еуробарометра тероризам је такође перципиран као прва или друга прења“, казао је.
Проблем код нас, како је навео, јесте то што се грађани не плаше терористичких напада, али се плаше да држава неће моћи ништа да уради да их спречи или да неће моћи да заштити грађане од таквих напада.
„Не очекујем терористичке нападе на Балкану ове врсте како у Француској, Белгији, Русији, Немачкој, јер су те групе заинтересоване за јаке државе, посебно оне које имају везе са ситацијом у Сирији.
Оне нису заинтересоване за државе Балкана, осим да регрутују појединце, казао је Поповић и додао да су могући напади вукова самотњака, али из личних фрустрација, не исламистичких побуда, додао је.
Он је објаснио да терористичке претње данас долазе из Сирије јер се територија терористичке Исламске државе смањује а Рака, главни град њене парадржаве, одсечена је од остатка, па је та група под све већим притиском.
„Очекујем да ће напади бити учесталији управо због тога“, казао је.
Пре Ускрса америчка амбасада у Приштини издала је упозорење за своје држављане да избегавају јавне скупове управо због терористичких претњи. Поповић је објаснио да је то стандарно упозорење америчке амбасаде, а упитан да ли наше службе имају било какав вид сарадње са онима с Косова, одговорио је да се нада да је тако јер против тероризма државе морају да се боре заједно. „Надам се да сарађују за доборобит свих нас“, казао је.
Он је рекао и да постоји велики број напада који су осујећени, а за које никада не сазнамо или сазнамо ретко. „Могуће је и да је осујећених напада било више него ових који су изведени“, казао је Поповић И додао да је то кључно.
Подсетивши да је поред напада на полицијаце у Паризу, синоћ изведен терористички напад и у Русији, на руску Службу безбедности, он је оценио да се мете терориста стално мењају.
“Мењају се стално мете напада, и ми не можемо да повежемо како се оне мењају. Прво су мете биле огромне масе људи, па појединачне мете, користили су разне технике напада, од аутоматског оружја до бомби… Направити закључак шта би могло следеће да буде мета то је немогуће“, казао је. 
Прочитајте ОВДЕ и шта то високи комесар Јоханес Хан мора да објасни Србима.
Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА