Најновије

ЉУДИ ОД ЧЕЛИКА: Ово су најопасније специјалне јединице на свету (ВИДЕО)

У свету у којем сама величина војске једне државе више није довољна како би се оценила њена права снага, велике се наде полажу у специјалне јединице које обављају већину прљавог посла. Индепендент је направио попис осам најбољих специјалних јединица у свету.

Специјална јединица Русије (Фото: РИА)

Њих је тешко рангирати због превелике сличности посла којег обављају. Они су најбољи од најбољих. Прошли су ригорозне контроле и остварили изнад просечне резултате на полигонима који су израђени само за најбоље.

8. Црне роде из Пакистана

Тренинг ове специјалне јединице чији су припадници у земљи познатији под називом 'Црне роде', због јединствених шешира на глави, укључује 58 километара маршира пуних 12 сати, те још осам километра трчања унутар 50 минута с комплетном опремом.
Свет их је упознао по муњевитој акцији у октобру 2009. године када су упали у пословну зграду и спасли 40 људи које су као таоце држали талибански милитанти.

7. OUE из Шпаније 

Шпанци имају јединицу Unidad de Operaciones Especiales (Удружење за специјалне операције) која је позната и под именом Поморске снаге специјалних ратних јединица. 
Реч је о једној од најбољих европских специјалних јединица. Успостављена је као волонтерска јединица 1952. године, а од тада се развила у једну од најмоћнијих специјалних снага у свету.
Обука за чланове ове специјалне јединице толико је тешка да ју пролази тек 20 одсто пријављених кандидата. Често се догоди да чак 100 одсто кандидата за ову јединицу падне на тестовима.

6. Руска Алфа група

Руска Алфа група једна је од најпознатијих специјалних јединица у свету. 
Ови елитну антитерористичку јединици направио је КГБ 1974. године, а данас њене услуге користи руска федерална служба безбедности. 
Руске специјалне снаге често су на мети критика западне јавности због колетералних жртава приликом њихових акција. 
Током акције Алфи у Москви 2002. године погинуло је 120 талаца од последица гаса који је коришћен за уклањање милитаната који су окупирали позориште.

5. Француска Национална жандармерија

Мало је светских снага за борбу против тероризма које би могле парирати француској Националној жандармерији или GIGN. 
Јединицу чини 200 професионалаца чија су специјалност талачке кризе. GIGN тврди како је од њеног оснивања 1973. године ослобођено више од 600 људи који су држани као таоци. 
Нико не зна ко су чланови Националне жандармерије с обзиром на то да француски закон налаже да њихов идентитет мора бити заштићен.
Једна од најупечатљивијих акција GIGN била је прузимање Велике џамије у Меки 1979. године. Због забране која је бранила не-муслиманима да уђу у свети град, тим којег су чинила тројица припадника GIGN командоса накратко је прихватио ислам како би помогли саудијској војсци да поновно преузме џамију.

4. Sayeret Matkal из Израела

Задатак Sayeret Matkal је прикупљање обавештајних података далеко иза непријатељских линија. 
Кандидати за ову јединицу подвргнути су хардкор тренинзима, који су толико јаког интензитета да их надзиру лекари и психолози. У коначну селекцију улазе само најјачи.
Јединица је позната јавности по великој акцији 2003. године када су четири Палестинаца отела израелског таксисту.
Припадници  Sayeret Matkal пронашли су таксисту и спасли га из 10 метара дубоке јаме у напуштеној фабрици у предграђу Рамалаха.

3. Британски SAS

Британски SAS је специјална пешадијска јединица која чини део Посебне пловидбе Велике Британије. 
Припадници SAS-а на својим одорама носе знак на којем стоји: 'Ко сме, побеђује'. 
На питање о важности SAS-а и његовој улози у борбама на подручју Ирака, амерички генерал Stanlei Mek Krtistal је рекао да је SAS главни и да се без њих  посао не би могао одрадити.

2. Британска Посебна пловидба

Еквивалент америчком SEAL тимовима је и британска Посебна пловидба. 
Кандидати за ову посебну јединицу морају проћи напорне тестове издржљивости, обуку у џунгли, кишним шумама и борбу за преживљавање. 
Будући специјалци имају само два покушаја да савладају препреке и да преживе. Не треба ни говорити како су у јединицу укључени најбољи од најбољих.

1. Амерички SEAL

Америчка морнарица SEAL је на броју један ове топ листе најбољих специјалних јединица. 
Ова врхунска специјална јединица основана је 1962. године, а тестови за кандидате укључују две године тешких тренинга чији је интензитет појачан посебно после 11. септембра. 
Операције SEAL служе као пример многим специјалним јединицама у свету. Која су највећа изненађења овогодишње параде за Дан победе погледајте ОВДЕ. Извор: Danas.hr 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА