Најновије

МОЋНА ПУТИНОВА ВОЈСКА: Ово су највећа изненађења овогодишње параде за Дан победе (ФОТО/ ВИДЕО)

Министарство одбране Русије наговестило је главне иновације на овогодишњој паради поводом Дана победе, која ће се одржати у 28 градова

Парада у Москви (Фото: Министарство одбране Русије)

По правилу, параде се у свим градовима одржавају по истој шеми, али организатори сваке године церемонији дају нешто ново, па изузетак није ни овај 9. мај 2017. године.

Арктичка опрема

Као што је већ било наговештаја, сада је званично потврђено да ће на Црвеном тргу у Москви по први пут бити представљена војна опрема која је специјално дизајнирана за Арктик. Овакав систем противваздушне одбране већ је распоређен на земљи Франца Јозефа.
Реч је о ракетно-топовском комплексу “Панцир-СА” и противавионским ракетама кратког домета “Тор М2ДТ”.

Оба система су постављена на бази теренских зглобних гусеничара ДТ-30 “Витез”. Оваква шасија значајно повећава мобилност система ваздушне одбране.
На тестирањима, “Витез” је показао да нема никаквих проблема да се пење по страни скоро чисте клисуре, да прелази преко водених препрека без успоравања и да иде у пуној брзини преко неравног терена.

Ове могућности су од виталног значаја за арктички регион, а “Панцир-СА” и “Тор М2ДТ” су само примери технологије која ће бити ексклузивно приказана на Црвеном тргу у зимској маскирној боји.

Нови авиони за асове

Традиционално, у завршном делу ваздуху параде Победе у Москви пред публиком наступиће познати руски акробациони тим на борбеним авионима.
Ако ће "Стрижи" пролетети изнад Црвеног трга у уобичајеним МиГ-29, у "Руски витезови" ће по први пут да покажу јавности Су-30СМ.
Ове сјајне борце група је добила од корпорације "Иркут" тек у јесен 2016. године. Они су једноставнији и лакши за управљање него Су-27, којим су раније летели "Руски витезови". А АЛ-31ФП мотори са вектором потиска омогућавају пилотима да обављају сложене акробацијске маневре са мање напора.
Су-30 је прошао ватрено крштење у Сирији, у којој обавља борбене мисије подршке и покривања руских бомбардера. По мишљењу војних стручњака, овај авион се показао у најбољем светлу.
Узгред, ове године ће авиони први пут учествовати у Паради поноса у Санкт Петербургу.
Изнад трга Палата летеће хеликоптери Ми-8, Ми-26, Ми-35, Ми-28Н, Ка-52, борци Су-27, МиГ-29 СМТ, МиГ-31БМ, Су-35, Су-34, транспортни авиони АН-12 АН-26 и Ту-134, укупно 40 јединица.
Подсећамо, 2015. године на прослави 70. годишњице Дана победе у северној престоници су први пут прошли тенкови.

Русија на другом месту најмоћнијих армија (Фото: may9.ru.)

Балтички комплекси

У Калињинграду ће на паради поводом Дана победе по први пут бити приказани ракетни системи приобалне одбране "Бал" и "Бастион".

Балтичка флота је добила ове системе пре неколико дана - средином априла. Ови комплекси су у стању да ефикасно униште површинске бродове ракетама Х-35 и "Оникс" на удаљености до 500 километара.
Слични системи су на борбеној дужности на Криму и на Курилима. Према речима западних аналитичара, руско обалско оружје за одбрану у распоређени заједно са С-400 и оперативно-тактичким ракетним комплексом "Искандер" - потпуно блокира приступ вероватног непријатеља у одређеним деловима света.
"Бастион", може да ради и са копна, па је тако у новембру 2016. задао сложени ракетни напад на терористе са седиштем у Сирији.

Дебитанти пешадије

Ове године ће се паради први пут прикључити представници патриотског покрета младих "Јунармија".
Подсетимо, она је створена 29. октобра 2015. године. Основни циљ покрета - да створи интересовање међу млађом генерацијом за положај, историју Русије и њених хероја, истакнутих научника и генерала.
До данас, "Јунармија" обухвата више од 30 хиљада младих Руса, старости од 11 до 18 година. Многи од њих, заједно са одраслима ће се наћи у првим редовима на трговима руских градова - Москве, Хабаровсак, Нижниј Новгорода и других. Препознатљиви по светлим црвеним униформама и береткама.

Поред најмлађих, дебитанти параде за Дан победе у главном граду ће бити војници и официри 61. посебне бригаде приморских трупа одбране Северне флоте, стационирани у селу Спутњик, Мурманск региона. Ова јединица има славну историју, али на Црвеном тргу 9. маја још нису марширали.

Нови-стари тенк

На Паради победе у Москви по први пут биће приказани тенкови Т-72Б3М. Многи медији ове недеље објавили су ексклузивне фотографије ових машина усликаних за пробу прославе у Алабину.
Сама по себи, верзија тенка Т-72Б3 позната је јавности већ дуже време. Претпоставља се да ће Т-72Б3 са Т-90 бити у средишту руских оклопних снага до масовног прилива перспективне трупе "Армата".

Међутим, модификација Т-72Б3М је потпуно нова и први пут уведена 2016. године.
Ови тенкови чак изгледају другачије од претходних верзија - углавном због сложене динамичке заштите "Реликт" и противакумулативних решетки екрана на "потиљку" куле.
Министарство одбране Русије објавило је видео снимак на којем се виде пробе механизоване колоне за велику параду на Црвеном тргу. До сада је одржано укупно 14 проба на којима је учествовало више од 100 припадника војске.
Проба се састојала од неколико важних елемената да би парада изгледала савршено,а то је уједначен старт, поравнање возила, темпо и брзина кретања.
Погледајте ексклузивни видео снимак Министарства одбране:
Нови руски СУ-34 слетели у базу Хмеимим, спремни да тресу по исламистима. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Глас Москве

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА