Најновије

Шешељ тражи посебну седницу због великоалбанских претњи и да Вучић одговара на питања

БЕОГРАД - Посланици Српске радикалне странке поднели су захтев да се закаже посебна седница Скупштине Србије поводом угрожавања територијалног интегритета и суверенитета Србије, због отворених претњи сепаратиста да ће отимати делове наше територије и стварати велику Албанију, изјавио је лидер радикала Војислав Шешељ.

Војислав Шешељ (Фото: Јутјуб)

Шешељ је рекао да СРС захтева да тој седници присуствује премијер Александар Вучић и да одговара на посланичка питања о тој теми.
"Већ годину дана траје мандат актуелном сазиву, а ниједном та тема није била на дневном реду. Очигледно је да се ствари све више заоштравају на Балкану и да Албанци, уз помоћ западних сила, насрћу и на Србију и на Македонију, а питање је како ће се то даље одвијати и која ће се нова жаришта отварати", рекао је Шешељ.
Он је навео да је очигледно да западне силе не мирују и да не одустају од планова да растуре српску државу. Шешељ је указао да постоје отворене претње да ће бити покренуто и питање Војводине и Рашке области, односно Санџака.
"То су све разлози који нас опредељују да поведемо ову расправу, да постављамо најосетљивија питања председнику Владе, на која до сада никада нисмо чули одговор, и да поново заоштримо питање нашег евентуалног чланства у ЕУ, које је одавно обесмишљено", рекао је Шешељ.
Он је истакао да ће СРС добро проучити предложене кандидате за функцију тужиоца за ратне злочине и о томе се изјаснити у складу са државним и националним интересима.
"Не смемо дозволити да поново на функцију тужиоца за ратне злочине дође издајник какав је био Владимир Вукчевић, који је фалсификовао доказе против Срба и излазио у сусрет српским непријатељима", казао је лидер радикала.
Шешељ је нагласио да је наш национални интерес да се сазна истина и суд треба да буде потпуно самосталан, али мора да води рачуна о интересима правде и истине.
"Код нас се тај суд није руководио ни правдом, ни истином, што говори случај лажираног суђења групи људи који су окривљени да су извршили злочин на Овчари", рекао је Шешељ.
Бечић: Опасне изјаве албанских политичара, грађани да не брину
Изјаве албанских политичара о такозваној великој Албанији су синхронизоване, неодговорне и опасне, и не доприносе било чему добром у региону, оценио је данас председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић.
Такве изјаве које долазе и од представника албанске националне мањине у Србији Јонуза Муслиуа фактички, сматра Бечић, подстичу на сукобе, позивају на рушење уставног поретка Србије и уносе немир међу грађане наше јужне покрајине.
"Али грађани Србије немају разлога за забринутост јер ће председник Александар Вучић, безбедносне службе и наше државно руководство сачувати мир и стабилност", поручио је Бечић за Танјуг.
Омеровић: Опасне изјаве Муслиуа, и ЕУ ћути
Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић изненађен је што српско тужилаштво није реаговало на "запаљиве и опасне" изјаве председника Скупштине општине Прешево Јонуза Муслиуа о такозваној великој Албанији, али додаје да је изненађен и ћутањем Европске уније.
Омеровић последње изјаве Едија Раме, Хашима Тачија и Јонуза Муслиуа о такозваној великој Албанији види као координисану акцију албанских политичара, а у изјави Тањугу наводи и да Муслиу тиме крши закон и Устав Србије, јер је он и председник Националног савета Албанаца у Србији.
Наводи и да Едија Раму "разуме", јер се ближе избори у Албанији, али, иако примећује да прича о великој Албанији може да остане у овом тренутку прича о недосањаном сну албанских политичара, упозорава да треба бити опрезан.
Омеровић је уверен да ћемо у наредном периоду имати интензивну комуникацију и са представницима међународне заједнице у вези с овим питањем.
"Ово није проблем само Србије. Опасне поруке, идеје и покушаји да се створи велика Албанија проблем су и ЕУ", сматра Омеровић.
Прочитајте ОВДЕ ко према Вучићевом мишљењу стоји иза акције "Велика Албанија". Извор: Фонет/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА