Најновије

ИЗВИЊЕЊЕ ИЛИ?: Ево шта ће бити српске мере против свих бахатих амбасадора...

Украјински амбасадор у Београду Олександер Александрович позван је на консултације у Кијев, а то је уследило после захтева Србије да та држава "дисциплинује" свог дипломату после последњих непримерених изјава којима је он грубо прекршио дипломатска овлашћења и склизнуо на терен мешања у унутрашња питања наше земље.

Олександер Александрович (Фото: Јутјуб)

Александрович је потврдио за Н1 да се налази у Кијеву, а ту вест је на "Твитеру" објавио и министар спољних послова Украјине Павло Климкин, наводећи да је њихов дипломата на консултацијама "о поштовању међународног права и избегавању коришћења грађана Србије као плаћеника".
Београд ће настојати да додатно не заоштри односе с Кијевом и не примени ригорознију дипломатску меру - да ускрати гостопримство украјинском амбасадору. Али, очекује се и да друга страна покаже гест добре воље, а један од елегантних излаза из новонастале ситуације могао би да буде да украјинске власти у наредних неколико месеци опозову Александровича и на његово место поставе другог дипломату.
Александрович је од српског Министарства спољних послова добио "опомену пред искључење", након што је у више наврата критиковао политику и "подучавао" власти земље домаћина како да се поставе у односима према Русији. Он је, између осталог, рекао да Русија користи Србију како би створила хаос и изазвала нови рат на Балкану.
Врх српске дипломатије одлучан је да коначно покуша да исправи грешке власти после 5. октобра, које најчешће нису реаговале на искакања страних амбасадора у Србији из оквира Бечке конвенције. Тиме је претходних деценија практично креиран имиџ страних дипломата као сивих еминенција које, иза кулиса, "ведре и облаче" српском политиком, па чак и имају толику моћ да могу да утичу на рушење или састављање влада.
Попустљивост према емисарима из иностранства, поготово представницима великих сила, који мало-мало, непримереним изјавама крше правила добре дипломатске праксе, биће сведена на минимум. Недавно су представници Владе оштро реаговали и на иступање америчког амбасадора Кајла Скота, који је критиковао министра Александра Вулина да изјавама о генералу Владимиру Лазаревићу руши имиџ Србије.
Наш некадашњи шеф дипломатије Владислав Јовановић слаже се да је крајње време да Србија и на пољу дипломатије покаже самопоштовање:
- Ћутање на испаде амбасадора је лош пример и даје ветар у леђа и другим дипломатама да крше своја овлашћења. Више је него очигледно да је украјински амбасадор улетео у унутрашњи политички простор Србије и да је претерао дајући оцене о нашој политици. Украјинска страна у овом случају треба да се изјасни да ли је Александрович солирао или деловао у складу са инструкцијама из Кијева и од тог одговора треба да зависи и контрамера коју ће спровести Београд.
Бивши амбасадор Милован Божиновић каже, за "Новости", да је Србија одмерено реаговала тиме што је изрекла јавну опомену украјинском амбасадору, поготово што је и он своје ставове изнео јавно, а не у званичним контактима са представницима МСП:
- Ако Александрович настави, Београд би дипломатским каналима требало да пошаље поруку Кијеву да његово даље присуство у Србији неће позитивно утицати на односе двеју земаља.

Рампа на сусрете

Уколико не уследи извињење или објашњење Кијева, велике су шансе да амбасадор Олександар Александрович неће имати "пролаз" ка српским државним функционерима и да ће му ти контакти бити ускраћени. На сличним "мерама" био је албански амбасадор Иљир Боћка, након што је одбио да прими протестну ноту због каменовања аутобуса са фудбалерима Србије у Тирани.
Познато је и да последњи амбасадор САД у СФРЈ Ворен Цимерман месецима није могао да закаже састанак са Слободаном Милошевићем, који је одбијао да му закаже сусрет и да прими америчког дипломату, због критика које је износио на рачун Београда.
Прочитајте ОВДЕ о чему су причали Брнабић и Рама у Маракешу?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Украјински амбасадор је већ давао сличне изјаве у сличном стилу.

Бонус видео

У марту је одржао предавање у Нишу и говорио о сјајним пословним односима Србије и Украјине.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА