Најновије

ОДГОВОР СРБИЈЕ: Повлачимо амбасадора из Француске?!

Премијер Србије и изабрани председник Александар Вучић изјавио је данас да је одлука суда у Француској срамна, скандалозна, неправична и неправедна, и пре свега политичка. Зато ће Србија данас упутити протестну ноту Француској, а наш амбасадор у Паризу Рајко Ристић биће позван на консултације у Београд.

Александар Вучић (Фото: Синхуа)

- Нећемо да прекидамо дипломатске односе са Француском, не желим да угрозим стабилност и будућност Србије. Протества нота је највиши степен нашег протеста Француској, са којом су односи уздрмани - казао је премијер.
Поводом одлуке Апелационог суда у француском граду Колмару да ослободи лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја уместо да га изручи Србији на њен захтев, Вучић је рекао да то решење нико нормалан не може да разуме и да ће данас поподне разговарати телефоном са руским шефом дипломатије Сергејом Лавровим, али и са другим државницима у свету, јер се овде "не ради о политици, већ о заштити ратних злочина и поштовању међународних конвенција".
- Србија ће наставити да гони све оне који су починили ратне злочине јер они не застаревају - рекао је Вучић и поручио грађанима Србије да слободно "уздигнута чела иду улицама, јер нисмо ми данас понижени и поражени, већ они који су овакве одлуке доносили".
Најавио је и да ће у наредним данима упутити писмо и свим чланицама УН у којем ће навести правна образложења, али и одговоре на политичке одлуке.
- У њему ћемо показати колико је Србија уложила у очивање мира и стабилности, како су неки покушали да мали народ унизе и уруше достојанство и покажу да над њима може да се чине злочини и да продје некажњено - рекао је Вучић.
Вучић је рекао да су данас победили злочинци, а да је обавеза Србије да због убијених и жртава настави своју борбу. Поручио им је да треба да се стиде због овакве одлуке о Харадинају, јер то никакве везе нема са правом и правде.
Како је рекао, право и правда нису лако достижни, али да верује да ћемо се изборити и за право и за правду и за заштиту жртава. - Ту се ради о томе да ли ће неко штитити злочинце или неће. Да ли ће да поштује правила или неће - рекао је Вучић и навео да Србија никада неће одустати од рада својих тужилачких органа јер је то дужна жртвама. - Ово данас није велика победа Албанаца, него велика победа злочинаца. Оних који су могли да чине најстрашнија недела... Наша је обавеза да због жртава своју борбу наставимо и нећеме престати и нећемо одустати - рекао је Вучић. Вучић је на конференцији за новинаре после седнице Владе Србије која је јутрос хитно сазвана рекао да је образложење одлуке да би изручење имало тешке личне последице по Хараднија скандалозно, додајући да га нисмо звали на бомбоне и чоколаде већ да одговара за најтеже злочине. - Да није жалосно и тужно, било би смешно - навео је он. Како је рекао, сада је проблем што се у Србији сматра да је Харадинај злочинац и да не би имао фер суђење, а они сами су годинама звали злочинцима и Милошевића, и Караџића, и Младића и Шешеља. Премијер је истакао да је Србија испунила све услове за изручење Харадинаја. Вучић је потом почео да чита страшна сведочења Харадинајевих жртава. - Србија ће наставити да штити мир и стабилност у региону и нећемо да одговарамо на њихове провокације. Ми ћемо умети да очувамо уставни поредак и унутрашњи мир - казао је Вучић и поручио да се замисле ко све и зашто говори о великој Албанији, као и шта све може да се деси у Македонији. Спремљен сценарио за Косово Вучић је казао да зна да је за Косово спремљен политички сценарио који предвиђа довођење најрадикалнијих политичара на власт. - Кадри Весељи треба да буде премијер Косова, а Рамуш Харадинај његов заменик - рекао је Вучић. Упитан шта ће држава да уради поводом изјаве Јонуза Муслиуа да је његов председник Еди Рама и да југ Србије треба да се припоји Албанији, Вучић је рекао да државни органи раде свој посао, али је и прокоментарисао да то "није проговарала Јонузова памет, већ увезена памет". Погледајте ОВДЕ како ће изгледати филм о Јасеновцу у холивудској продукцији. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како је Вучић реаговао на пресуду Харадинају:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА