Најновије

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ВИДЕ ГРУЕВСКОГ КАО НАЈВЕЋЕГ МАФИЈАША: Ево за шта га све оптужују...

Никола Груевски се у први мах профилисао као либерални модернизатор Македоније. Инвестициони банкар је постао министар финансија своје земље када је имао само 28 година и био је задужен за стабилизацију валуте и економије. У августу 2006, непосредно пре 36. рођендана, преузео је дужност председника владе и залагао се за интеграцију Македоније у ЕУ и НАТО. У то време, ова земља од два милиона становника у срцу Западног Балкана важила је, поред Хрватске, за кандидата који има највише изгледа да уђе у ЕУ.

Никола Груевски (Фото: Синхуа)

- Међутим, Груевски је од тада доживео преображај - постао је ултранационалистичко-популистички владар, који управља земљом користећи криминалне методе: од најдрскијег лажирања избора, преко подмићивања и свеопштег прислушкивања до - како се сумња - наручених политичких убистава. На тај начин, Македонија се из земље која служи за пример преобразила у најексплозивнију државу у региону - пише немачки "Шпигл".
Протеклог четвртка државна криза, која траје већ три године, доживела је нови врхунац: после вишенедељних националистичких демонстрација, наоружане групе упале су у парламент и брутално претукле посланике из редова опозиције. Већина посматрача је убеђена да иза овог инцидента стоји Груевски. Македонски публициста Сашо Орданоски верује да је Груевски спреман "да жртвује целу Македонију само да би он политички преживео. Он хоће земљу да гурне у хаос да би се потом профилисао као стабилизатор. Једина алтенатива за њега је: затвор".
Зоран Заев уверава Македонце: Нећемо бити ДВОНАЦИОНАЛНА ДРЖАВА, Албанци су мањина
Зашто Груевски може очекивати дугогодишњу казну затвора постало је јасно 2015. после афере "Прислушкивање": аудио-снимци прислушкиваних телефонских разговора, достављени опозиционим Социјалдемократама (СДСМ), документовали су невероватне размере криминалних радњи Груевског и његове клике, додаје се у анализи немачког листа.

Афера "Прислушкивање"

Афера "Прислушкивање" изазвала је вишемесечне грађанске протесте. Kада су ескалирали, умешала се ЕУ и издејствовала нови политички почетак, у оквиру кога је Груевски у јануару 2016. поднео оставку, да би се затим посветио стратегији одлагања. Разлог: Независно специјално државно тужилаштво за корупцију и политичке злочине, које је парламент успоставио у оквиру посредовања ЕУ, обављало је истрагу изненађујуће доследно и представио је уверљиве доказе о мафијашким методама управљања за време Груевског. До сада је само захваљујући правосудним органима, који су му углавном лојални, спречено покретање поступка против бившег шефа владе и његових најближих сарадника.
После превремених парламентарних избора децембра 2016. Груевски, дефакто властодржац Македоније, прешалтао се на модус тоталне конфронтације. Јер, његова партија ВМРО-ДПМНЕ изгубила је апсолутну већину. Другопласиране опозиционе социјалдемократе - заједно са три партије македонских Албанаца, који чине око четвртину тамошњег становништва - успеле су да организују парламентарну већину, али је председник државе Ђорђе Иванов, који припада табору Груевског, одбио да повери шефу социјалдемократа Зорану Заеву мандат за формирање владе.
Да би образложио такав поступак, Иванов је играо на "албанску карту", тврдећи да албанске партије са својом "платформом којом управља Тирана" теже федерализацији и подели Македоније.
Социјалдемократе су обећале албанској мањини да ће се доследније залагати за њихове циљеве, што им је на изборима у децембру донело много њихових гласова.

Пропала тактика проглашења ванредног стања

- Насупрот томе, Груевски и његова партија настоје да посеју семе етничке мржње: упоредо с блокадом председника државе, од почетка марта су сваке вечери организовали националистичке, антиалбанске демонстрације у престоници Скопљу и другим деловима земље, под паролом: "За уједињену Македонију" - пише "Шпигл".
Ако иза овога стоји покушај Груевског да покрене спиралу насиља и изазове проглашење ванредног стања како би стекао ванредна овлашћења, онда је та тактика очигледно пропала. Бруталне сцене из парламента изазвале су згражавање великог дела јавности. Осим тога, делови армије и снага безбедности већ су се посредно дистанцирали од Груевског и његових људи. Парламентарна већина, коју чине социјалдемократе и албанске партије, насупрот томе, има подршку ЕУ и САД. У данима који су пред нама она намерава да започне формирање владе.
- Вероватно ћемо неко време имати паралелне институције у Македонији - прогнозира публициста Орданоски. Погледајте ОВДЕ ко је дао кључеве од "Собрања" Талету Џаферију.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА