Најновије

КОЛИНДА: "Зауставили смо четнички поход, сада да подвучемо црту!"

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић рекла је да је одбрана Вуковара зауставила поход четника и тзв. ЈНА у Хрватску у намери да се створи Велика Србија.

Колинда Грабар-Китаровић (Фото: Јутјуб)

Она је додала да прошлост не може да се заборави, али да не треба живети у њој и поручила да је време да Хрватска и Србија подвуку црту и и крену градити односе међусобног уважавања.
Он је током говора у Вуковару нагласила како је 'Сињска алка израз домољубља и часне војничке традиције и ако је игде треба трчати онда је то у Вуковару. Два су града, две су битке, али једно је јунаштво, домољубље и Хрватска.' 
- Као што је одбрана Сиња зауставила последњи покушај Османлија да продру у Далмацију, тако је одбрана Вуковара зауставила поход четника и тзв. ЈНА дубље у Хрватску у намери да се створи Велика Србија. Хрватски бранитељи часно су бранили, одбранили и ослободили Хрватску на чему смо им захвални и због чега смо на њих поносни - казала је председница, која је из Вуковара послала и поруку у Србију.
- Прошлост нисмо и нећемо заборавити, али не смемо остати заробљени у њој. Исто очекујемо и од Србије. Морамо се престати стално враћати у 2. светски рат и сејати клице нових зала. Желимо ићи напред. Зато одавде из Вуковара јасно поручујем да Хрватска жели са Србијом градити сарадњу у духу добросуседских односа, желимо помоћи Србији да што пре уђе у ЕУ, штитећи при томе наше националне интересе. При томе не треба да глумино пријатељство, јер да би до тога дошло још ће много воде протећи Дунавом. Али, ради интереса и добробити хрватског и српског народа, обеју држава, имамо обавезу чинити све да изграђујемо што боље односе - рекла је хрватска председница и додала: 
"Време је да Хрватска и Србија подвуку црту и крену градити односе међусобног уважавања. Као хрватска председница, али и као мајка не желим да више иједна мајка тугује за дететом погинулим у рату. Учинићу све да сачувамо мир и стабилност, а зато је кључан нови искорак у хрватско-српским односима. При томе мислим на решења питања несталих, тзв. универзалне јурисдикције, питање граница и права националних мањина, посебно Хрвата у Србији". Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како је настао скандал са чоколадицама
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА