Најновије

РОК 24 САТА: Да ли ће Израел прихватити нови ултиматум Хамаса?

Бригада Из ал Дин ал Касам, војно крило палестинског покрета Хамас, запретила је Израелу да ће ажурирати листу заробљеника за размену и додати на њу још 30 имена за сваки дан Тел Авивовог кашњења у испуњавању захтева затвореника који штрајкују глађу.

Представник Ал Касам бригаде (Фото: Јутјуб)

Оваква дешавања потакла су питање постоји ли "стварно ангажовање" у погледу евентуалне размене затвореника.
Бригада Ал Касам дала је израелским властима рок од 24 сата да испуне захтеве затвореника. У исто време 1.600 палестинских затвореника већ 19. дан штрајкује глађу у израелским затворима.
Хамза Абу Шанаб, специјалиста за питања палестинског отпора, каже да речи Абу Обеида, испред бригаде Ал Касам, носе јасну поруку која позива на мобилизацију, уједињење палестинских ставова и јачање штрајка. Али, ту су и друге имплицитне поруке, као то да је одбројавање већ почело.
Он не искључује могућност да изјаве имају везе с активирањем озбиљнијег преговарачког процеса него што је то раније био случај.
Међутим, појашњава да је прерано говорити о самом току договора о размени и да су ствари у фази "испитивања терена" између палестинског отпора и Израела.
Наглашава да употреба цифара и давање рока Израелцима у изјавама Абу Обеида указују на већу озбиљност, што аргументије тиме да је бригада Ал-Касам већ раније тражила да се на слободу пусти 1.000 палестинских затвореника у замену за израелског затвореника Гилада Шалита, у споразуму који је постигнут крајем 2011. године.
Мукхаимар Абу Сада, професор политичких наука на Универзитету Ал-Азар у Гази, сматра да су изјаве Абу Обеида заправо порука подршке палестинским затвореницима који штрајкују глађу. Суштина тих порука је да бригада Ал Касам жели да оконча патње затвореника и ослободи их.
Сматра да Израел неће схватити ове приетње озбиљно, поготово зато што израелски премиер Бењамин Нетанаху своје војнике у Појасу Газе сматра "мртвима". 
Он не жели да отвара случај како не би морао да плаћа високу цену, због споразума о ослобађању заробљеног израелског војника Шалита, упркос притисцима породица израелских затвореника на Владу да се тај случај покрене.
За услове које је поставила бригада Ал Касам каже да нису лаки. Израелски премијер не показује храброст да отвори овај случај и постигне споразум о размени јер би га то могло политички уништити, сматра он.
Политички аналитичар Мохамед Обаид сложио се са својим претходницима да је циљ ових изјава заправо изражавање солидарности са затвореницима. Каже да постоје основе за преговоре и "изгледа да се неки од њих тренутно одвијају у тајности", односно да листе затвореника које су спремне указују на намеру покрета Хамас да тражи њихово пуштање на слободу у случају да дође било каквих преговора.
Обаид сматра да Ал Касам следи нови приступ, који се може сажети у психолошком утицају на јавно мнијење или Владу Израела. То се види и из њиховог последњег видеоснимка у ком се обраћају породицама заробљених израелских војника и онима који саосећају с њима, али и из изјава Абу Обеида у којима даје рок Влади Израела да испуни захтеве палестинских затвореника.
Прочитајте ОВДЕ и све детаље о допремању "Адмирала Есена" из Балтичке флоте у сиријско приобаље као последњи допринос опасном нагомилавању снага у, и око Сирије. Извор: balkans.aljazeera

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Парада Бригаде Ал Касам
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА