Најновије

КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА СП: Тзв. Косово не може да игра са Србијом!

Ако и изборе други круг, кошаркаши такозваног Косова неће играти против "орлова". ФИБА је водила рачуна због осетљиве политичке ситуације.

Александар Ђорђевић са играчима (Фото: Јутјуб)

Када се баци и летимичан поглед на процедуру квалификација европског региона за Светски куп (31. август - 15. септембар) 2019. године у Кини, у очи упада да се не зна тачно "разврставање" осам екипа из претквалификација у квалфикацијама, осим да ће другопласирани тимови у групе А, Ц, Е и Г, односно првопласирани у групе Б, Д, Ф и Х. Такође, још није познато ни како ће се формирати четири шесточлане групе у другој фази, осим да ће по три најбољепласиране екипе из групе у првој фази бити у истој групи и у другој фази.
ФИБА је водила рачуна да због осетљиве политичке ситуације избегне било какву могућност да се у било којој фази такмичења (изузев на завршном турниру у Кини), састану репрезентације Србије и селекције такозване државе Косово. Стога је сачувала дискреционо право да тек по завршетку претквалификација (2-19. август 2017), у којима је Косово у групи са Макодонијом и Естонијом, обави условно полудириговани жреб по коме, уколико селекција јужне српске покрајине буде међу пласиранима, неће моћи у првој фази да се састане са Србијом.
Уколико се, пак, тим такозване државе Косово пласира и у другу фазу, ФИБА ће опет реаговати и приликом прављења шесточланих И, Ј, К и Л група, неће спајати најбоље репрезентације из групе у којој је Србија (група Г) и групе у којој је тим наше јужне покрајине.
Ово није ништа неуобичајено, јер су се се у јулу 2015. приликом квалификација за Светски куп у фудбалу 2018. године, УЕФА и ФИФА водиле сличним разлозима.
Прво је на жребању УЕФА (задужена за европске квалификације) сачувала места у двема групама за савезе који су у процедури пријема у европску и светску кућу фудбала, односно Гибралтар и Косово. Затим их је у мају 2016, кад су постали чланови распоредила у групе, с тим да је, из безбедносних разлога, одлучила да јужна српска покрајина не може у групу у којој је Босна и Херцеговина, али ни да у евентуалном баражу Косово и (што је сада, после пет кола немогуће) игра са Србијом.

РАСПОРЕД

24. 11. 2017: Србија - К2
27. 11. 2017: Грузија - Србија
2. 2. 2018: Немачка - Србија
25. 2. 2018: К2 - Србија
29. 6. 2018: Србија - Грузија
2. 7. 2018: Србија - Немачка
У наредну фазу пласираће се три најбоља тима из сваке групе. У другој фази биће формиране четири групе са по шест екипа које ће пренети бодове из прве фазе.

ДРУГА ФАЗА

30. август - 8. септембар 2018.
26. новембар - 4. децембар 2018.
18-26. фебрар 2019. Најбоље три екипе сваке од четири групе пласираће се на Мундобаскет 2019.

ПРЕТКВАЛИФ. (2-19. АВГУСТ)

ГРУПА А: Словачка, Шведска, БиХ, Јерменија
ГРУПА Б: Албанија, Аустрија, Холандија
ГРУПА Ц: тзв. Косово, Македонија, Естонија
ГРУПА Д: Португалија, Бугарска, Белорусија Погледајте ОВДЕ све Теове евролигашке асистенције. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Саша Ђорђевић "као сав нормалан свет"
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА