Најновије

ЗАИГРАО НА СВЕ ИЛИ НИШТА: Дачић се узда у Русе!

Лидер социјалиста и шеф дипломатије Ивица Дачић има велику жељу да поново буде председник Владе Србије, а на том путу нада се да би му могла помоћи и подршка Русије.

Дачић (Фото: Сајт СПС)

Како је схватио да му је конкуренција за премијерску позицију и те како јака, Дачић се окренуо Истоку, па је прошле недеље, ничим изазван, најавио да ће покренути иницијативу за решавање дипломатског статуса Српско-руског хуманитарног центра у Нишу. - Дачићу је странка у потпуном хаосу због незадовољства појединих истакнутих чланова и он је свестан да би му само премијерска позиција могла помоћи да смири стање. С обзиром на то да му је та позиција сламка спаса, он чини све да до ње дође - наводи наш добро обавештени извор и додаје да је зато лидер социјалиста помоћ потражио и од Руса. - Зато је најавио да ће баш он покренути иницијативу за решавање дипломатског статуса руске базе у Нишу. Додуше, чисто сумњам да ће му ова тактика успети јер је општепознато да премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић не подлеже никаквим притисцима - наводи извор. Подсећања ради, шеф дипломатије је најавио да ће наредне недеље код премијера Вучића покренути иницијативу за решавање дипломатског статуса Српско-руског хуманитарног центра у Нишу. Он је казао да је споразум о условима боравка, привилегијама и имунитетима Српско-руског центра у Нишу „на чекању” од августа 2014. - Већ трећу годину ово изазива сметње у функционисању центра у Нишу. Русија не издваја средства која је наменила јер није решен статус. Ово питање се мора решити или центар угасити - оценио је Дачић. Ово није први пут да Дачић лобира за Русе. Медији су 2016. писали да Томислав Николић и Ивица Дачић, у страху од могуће реакције Русије након ратификације споразума са НАТО, гурају потписивање споразума о руском хуманитарном центру у Нишу. Председник Србије покушавао је пред пут у Москву да наметне споразум као приоритетну тему, а у томе је имао подршку Ивице Дачића. Александар Вучић је свео листу кандидата за премијера на четири имена, то су Никола Селаковић, Ана Брнабић, Милош Вучевић и Ивица Дачић. Више о томе читајте ОВДЕ. Владимир Пејић, директор „Фактор Плуса“, коментаришући ова сазнања навео је да су то представници неке три опције. - Питање је да ли ће се Александар Вучић определити да будући председник Владе буде неко из СНС-а, а ту имамо Вучевића и Селаковића, или ће се одлучити да то буде неко ко је нестраначка личност попут Ане Брнабић или ће ипак одабрати да то буде представник највећег коалиционог партнера, што је Ивица Дачић. Мислим да ће избор умногоме зависити и од тога на који период се бира нови премијер и када нас чекају нови парламентарни избори: да ли ће то бити неко ко ће ту функцију обављати можда до следећег пролећа, до краја мандата или можда чак и након нових избора - казао је он.

Небојша Крстић: Брнабићева је најбољи кандидат

- Мислим да би сваки од ових кандидата могао да буде коректан председник Владе. Мој фаворит је Ана Брнабић. Њен избор био би вест у свету. Сама њена појава утицала би повољно на имиџ Србије. Такође и на имиџ Александра Вучића. О Србији у свету и даље владају предрасуде, а када би добила за премијера жену, која је притом декларисани геј, а и особа од личног и професионалног интегритета, то би бацило сасвим ново, много боље светло на све нас. Такође, њен избор би запушио уста многим критизерима из опозиционог и грађанског сектора друштва и одузело им могућност да је нападају на начин који им је постао својствен - деградирајући политичке противнике као личности.

Драгомир Анђелковић: Селаковић и Вучевић фаворити

- Прво, мислим да је списак кандидата добар, да је Вучић по разним основама изабрао људе који могу квалитетно да обављају тај посао. Селаковић и Вучевић су људи који су најбољи кадрови у СНС-у. Што се тиче Брнабићеве, она је личност која би могла да буде нека врста моста ка оним циљним групама које нису гласале за Вучића и СНС, има утемељење и у грађанском бирачком телу. Њена мана је што је бирачко тело СНС-а не препознаје као своју и питање је да ли има такво искуство у политичкој сфери какво имају Вучевић и Селаковић. Што се тиче Дачића, он се показао као коректан и лојалан партнер СНС-у. Он има капацитет и квалитет за обављање тог посла, али логичније би ми било да то буде неко из СНС-а - каже Драгомир Анђелковић.
Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић: Кад је тешко — зовем Лаврова
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА