Најновије

НИКОЛИЋ: Србија дала допринос и, нажалост, жртве

БЕОГРАД - Председник Србије Томислав Николић је поводом данашњег обележавања Дана победе положио венац на Споменик незнаном јунаку на Авали, а у Спомен књигу је записао да је Србија дала огроман допринос победи над фашизмом и, нажалост, много жртава.

Николић (Фото: Синхуа)

У пратњи председника Николића био је начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић.
Николић је венац положио уз пратњу Војног оркестра.
Дан победе над фашизмом у Другом светском рату - 9. мај, данас ће бити обележеном бројним манифестацијама у Србији.
У Никинцима ће бити бити одржана војна вежба "Челик 2017", на којој ће бити приказани најсавременије српско наоружање и војна опрема, којој ће присуствовати премијер Србије Александар Вучић, Николић, као и дипломатски кор.
Државну церемонију поводом Дана победе предводиће министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, који ће уз војне и државне почасти положити венац и одати пошту на Гробљу ослободилаца Београда у Другом светском рату у 14 сати.
Венце ће положити и представници Министарства одбране и Војске Србије, града Београда, СУБНОР-а Србије, као и представници дипломатског кора, удружења и грађани.
У Народном позоришту у Београду у 19 сати, биће одржана Свечана академија на којој ће говорити министар Вулин.
Академији ће присуствовати представници Владе Србије, Војске Србије, Народне скупштине, Српске православне цркве, дипломатског кора, представници удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
Дипломатски представници Србије положиће венце на српске војне меморијале и места страдања из периода Другог светског рата на тлу Албаније, Аустрије, БиХ, Велике Британије, Грчке, Египта, Израела, Италије, Мађарске, Македоније, Немачке, Норвешке, Пољске, Румуније, Словачке, Словеније, Француске, Хрватске, Црне Горе, Чешке, Шпаније.

Дачић честитао Дан победе и Дан Европе

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић честитао је свим грађанима Србије Дан победе и Дан Европе.
"Дан победе 9. мај остаће симбол херојства и јединства народа који су одбранили своје земље и цели свет од највећег зла прошлог века - фашизма. Грађани Србије с поносом треба да памте своју славну антифашистичку прошлост", поручио је Дачић.
Према његовим речима, дужност нам је да поштујемо, негујемо и чувамо од заборава тековине које смо добили у наслеђе од оних који су животе дали у борби за слободу и против фашизма.
То су биле генерације наших предака које су дословно спасле свет, окончавши рат и поставивши темеље за мир, обезбедивши нашу садашњост и будућност, рекао је он.
"На идејама антифашизма, слободе, правде и мира, после трагедије Другог светског рата, започета је изградња данашње Европске уније, заједнице европских држава и народа којој и Србија припада, и чијем пуноправном чланству тежи", истиче Дачић. Пренос параде у Москви поводом Дана победе можете погледати ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Прошлогодишњи пријем председника Републике поводом Дана Војске Србије и Дана победе
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА