Најновије

СТРАШАН СЦЕНАРИО СЕ СПРЕМА ЗА СРБИЈУ: Вехабије на Аутокоманди се припремају за напад

Један полицајац је убијен, а двојица су рањена када је наоружани вехабија пре две године са пушком пумпарицом упао у зворничку полицијску станицу и пуцао у полицајце. У размени ватре нападач је ликвидиран, а идентификован је као Нердин Ибрић.

Вехабије (Фото: Јутјуб)

Политички аналитичар и медијски стратег Саша Боројевић за  подсећа управо на “Зворнички сценарио”  те упозорава да се оваква опасност спрема Србији и Београду.
- Албански екстремисти праве у последње припреме за “непослушни” Београд како би званични Београд ућуткали када је у питању Косово и стварање Велике Албаније. Сведоци смо ових дана да је примећена велика активност припадника ИД на Балкану, да су чак стигле и претње српском министру унутрасњих послова Небојши Стефановићу. Као што сам раније и најављивао, Албанци у сарадњи са ИД ће дестабилизовати додатно регион, а могу се очекивати и терористички напади на Републику Српску – упозорава Боројевић.
Он тврди да је потребно развући безбедносне службе на више жариста како би концетрација била што мања на југ Србије!
- Упозоравам да треба шире сагледавати могуће последице борбе за мир на Косову и југу Србије. Албанцима није циљ мир, већ тензија и спремни су на све! Подсећам да оно што се десило у Зворнику није било изненађење, јер чим дозволите повратницима са Блиског истока да се шире, до неке невоље мора да дође У прилог овој тези иде и податак наших државних органа, према чијој процени у Србији има око 1.500 поборника вехабизма, од којих је најмање оних искрених посвећеника.
Како каже, велики број њих се само карактеристично облачи: краће панталоне, дуга брада, али нису озбиљни у вери. Један део њих бави се криминалом: илегалним пребацивањем миграната преко Србије, трговином дрогом и регрутовањем бораца за Сирију уз позамашне новчане надокнаде.
У престоници, Београду, њихов број досеже око 800. Стационирани су првенствено на Лединама и у Земуну, где на Војном путу имају и свој месџид (џамија без минарета), али их има и на Палилули, насељу Медаковић, док на Аутокоманди постоји цак 6 изнајмљених станова где се свакодневно држе проповеди и молитве, а у центру града цак 3.
- Углавном се ради о избеглицама са КиМ, које се окупљају најчешће у Бајракли џамији и финансирају из Беча. Повезани су са месџидима у Призрену, Бујановцу и Грачаници, а њихов заједнички циљ је да регрутују нове припаднике и пружају логистичку помоћ центрима на Косову и у БиХ – каже саговорник.
Београдски месџид подређен је новопазарском “Фуркану“ који, према једној верзији, важи за испоставу вехабијске колоније из Горње Маоче, а према другој – подређен је двојици Албанаца са КиМ.
- Напомињем да је детектована и појачана активност на идеји Санџачке републике где се отворено позива на друштвеним мрежама да се 11. маја прослави дан ратне. Морам да нагласим и да је примећено да велики број православних Срба прелази у исламске екстремистичке групе –вехабије.
Боројевић открива: најпознатији вехабија је Горан Павловић, звани Абдулах, који се налази на челу београдских вехабија. Павловић је пре него што се преселио у Сирију, у којој дуже време борави, живео и у Горњој Маочи, крај Брчког, где је био и у време велике акције на вехабије, 2010. године, али тада није ухапшен. Име му се у медијима поново појавило, не тако давно, када је у кући његовог оца Томислава, у Босути код Аранђеловца, нађено илегално оружје, а мештани су пријавили и да се ту окупљају вехабије. Овај Земунац прешао је у ислам 2002. под утицајем пријатеља. Представљао се као бивши монах, изучавао је Куран и ишао на хаџилук у Меку.
- Верујем да српске службе држе под контролом све наведене центре али је битно код грађана освестити могући проблем, како би благовремено пријавили све што је сумљиво – закључује Боројевић. Следећи крвави терористички напад екстремиста ИД могао би да буде организован у Федерацији Босна и Херцеговина, односно у Републици Српској! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Mедији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вехабије из БиХ позивају младе да ратују у Сирији
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА