Најновије

АЛИ НЕ СВОЈИХ: Америка шаље још 3.000 војника у Авганистан?

Амерички војни званичници и Стејт департмент препоручују да се пошаље још најмање 3.000 војника у Авганистан за борбу против талибана, јављају амерички медији.

Маринци у Авганистану (Фото: Јутјуб)

Војно руководство би такође имало овлашћење да предложи војни напад на талибанске лидере.
Како јавља Би-Би-Си, незванични извори тврде да амерички председник Доналд Трамп није одобрио овај план. Али постоји могућност да ће се захтевати да остале земље чланице НАТО-а пошаљу између 3.000 и 5.000 војника. У земљи се тренутно налази 13.000 НАТО војника, од чега је 8.400 из Америке.
Америчке војне операције против талибана званично су завршене 2014, али специјалне снаге су наставиле да пружају подршку авганистанским трупама. У фебруару, заповедник америчких трупа у Авганистану генерал ДЖон Николсон рекао је да "постоји мањак од неколико хиљада" и да му је потребно још трупа како би се разбила "пат позиција".
Прошлог месеца, талибани су најавили почетак своје "пролећне офанзиве" само недељу дана након што су убили најмање 135 авганистанских војника у војној бази близу града Мазар-е Шариф. Талибански милитанти су ове недеље заузели једну област на северу Авганистана у покушајима да заузму цео град Кундуз. Хиљаде породица било је приморано да напусти своје домове.
Претпоставља се да талибани сада имају контролу над трећином Авганистана, тако да је заиста велико питање да ли ће неколико хиљада додатних страних војника бити довољно да се ствари преокрену.
Амерички званичници су најавили да ће нови план знатно проширити борбену улогу трупа САД, и овластити Пентагон а не Белу кућу, да одреди број војника. Претходни амерички председник Барак Обама укинуо је овлашћења Пентагона да директно напада вође талибана. 
Прочитајте ОВДЕ и текст о препорукама које дају америчким пилотима шта да раде ако налете на руски авион Су-35.
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Иза линије фронта
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА