Најновије

КОСОВСКА ВЛАДА КАО "БОЛЕСНИК НА АПАРАТИМА": Само је питање време пада!

Уочи почетка седнице на којој ће се гласати о неповерењу Влади Kосова, око зграде косовске Скупштине распоређен је велики број полицајаца. Седница је почела нешто после 10 сати.

Скупштина Косова (Фото: Јутјуб)

Образлажући захтев 42 опозициона посланика, Хикмете Бајрами из Иницијативе "Нисма" оптужила је Мустафу и његов кабинет да су одговорни за урушавање економског система Kосова, велику незапосленост, неиспуњавање услова за визну либерализацију и криминал и корупцију који су довели у питање даљи опстанак косовских институција.
Актуелни премијер Иса Мустафа је одбацио наводе из иницијативе за његову смену, и казао да је то политички памфлет усмерен на дестабилизацију Kосова, стварање неповерења у институције и стварање институционалног вакума.
- Kосово је постао чланица спортских и културних међународних организација, а оно што представља највећи успех је примена закона на целој територији Kосова - рекао је Мустафа.
У скупштинској сали се, иначе, налази већина посланика Демократског савеза Kосова, као и посланици опозиције, али и министри у влади. На данашњој седници косовске скупштине предвиђено је гласање о неповерењу влади.
Шефица парламентарне групе Иницијативе за Kосово Ваљдете Бајрами, чија је странка и иницирала изгласавање неповерења косовској Влади, рекла је пред почетак седнице да Мустафа данас има две могућности: да поднесе оставку или да буде смењен на седници Скупштине.
Пред почетак заседања, Демократска партија Kосова (ДПK) председника Kосова Хашима Тачија одржала је седницу Главног одбора, на којој је одлучено да Председништво странке донесе коначну одлуку о томе хоће ли ДПK подржати захтев за изгласавање неповерења Влади Исе Мустафе, са којом је ДПK у коалицији.
Према незваничним информацијама, врло је вероватно да ће ова странка изгласати неповерење влади Исе Мустафе. Наводно су Председништво и посланичка група ДПK одлучили су подрже захтев за изгласавање неповерења Влади Kосова, ако Демократски савез Kосова не буде прихватио захтев да се питање демаркације границе са Црном Гором уврсти на дневни ред данашње седнице, и то пре разматрања захтева за изгласавање неповерења влади.
Лидер ДПK Kадри Весељи је пре страначког састанка позвао грађане Kосова да не подлежу утицају "одређених кругова" који желе дестабилизацију земље. Такође, казао је да је Kосово "стабилна и сигурна земља и да они који желе њену дестабилизацију не желе добро Kосову".

Стојановић: Kосовска блада "болесник на апаратима"

Потпредседник косовске владе Бранимир Стојановић каже да је косовска влада "болесник на апаратима", и да је само питање ко ће искључити те апарате и огласити да влада не постоји.
- Kосовска влада је "болесник" који је на апаратима већ дуже време. Сада се само поставља питање ко ће искључити те апарате, ко ће огласити да влада не постоји, и да постоји надметање између ПДK и ЛДK ко ће бити оптужен за то - навео је Стојановић за РТС.

Избори неминовни

Он је оценио да су избори неминовни и да је то "више него јасно".
- Ништа друго се данас неће дешавати. Да ли ће косовска влада пасти данас или за недељу дана, сасвим је небитно. Јасно је да се иде на нове изборе, а ко ће и како ће се приказати међународној заједници као конструктиван, а ко као неконструктиван, то је борба коју Албанци воде између себе и то нас не интересује - додао је Стојановић.
Он је оценио да се дуже време води игра између ПДK и ЛДK ко је крив што демаркација не може да се усвоји.
- Више је него јасно да Срби за то неће гласати али и да они сами имају проблем са својим посланицима како да их убеде да за то гласају - додао је потпредседник косовске владе.
Скупштина Kосова требало би данас да размотри захтев за изгласавање неповерења Влади Kосова, а на дневном реду је и гласати за демаркацији граничне линије са Црном Гором.

Опозиција иницирала гласање о неповерењу

Иначе, захтев за изгласавање неповерења влади поднела је Иницијатива за Kосово уз подршку Алијансе за будућност Kосова и Самоопредељења као и 12 посланика из редова партија на власти.
Председник Kосова је у обавези да одмах након евентуалног изласавања неповерења донесе одлуку о заказивању превремених парламентарних избора, најкасније у року од 45 дана од изгласавања неповерења. Извор: Блиц, Агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сузавац на седници владе Косова:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА