Најновије

КОД ЊЕГА НЕМА "БОТОВА": Путин укида анонимност на Интернету!

Руски председник Владимир Путин потписао је указ којим је планирано укидање анонимности на интернету до 2030. године, али и посебна контрола средстава информисања на интернету.

Владимир Путин (Фото: Kremlin.ru)

У акту који је објављен на званичном сајту Кремља под називом Указ председника Русије број 203. "О стратегији развоја информатичког друштва у Руској федерацији од 2017. до 2030." стоји како је "неопходно развити механизме партнерства" да би се на основу њих "развили системи поверења", који искључују анонимност и неодговорност корисника, као и избегавање казни за "прекршиоце закона на интернету". Према том указу, неопходно је сачувати приватност и безбедност корисника интернета.
Поред тога, у Путиновом указу стоји да је држава "дужна да брани своју економску, државну, информациону и технолошку политику на светској мрежи".
Путин је овај указ потписао 10. маја, а он одређује информациону политику Русије у наредних 13 година.
Према Путиновом указу, приоритет при употреби информационо-комуникационих технологија су "традиционалне руске духовно-моралне вредности" и придржавање етичких стандарда.
Указ се односи на све медије који раде на интернету, али и на друштвене мреже. Медији, али и друштвене мреже и други информативни сајтови, имају шест месеци да се прилагоде указу како би се "формирала информационо пространство у Русији које узима у обзир потребе грађана и друштва да буду квалитетно и поуздано информисани".
Предвиђено је и формирање посебног система мониторинга који би надзирао везу Русије са светском мрежом, као и посебног система који би обезбеђивао независност руског интернета.
Као циљ стратегије наведен је и "развој националне дигиталне економије" и "обезбеђивање националних интереса". У овом документу наведено је и да је један од основних принципа "слобода избора и право грађана на приступ информацијама".
После усвајања овог указа, следи израда бројних законских решења која би омогућила његово спровођење и требало би да буду завршени ове године.

Борба против хакера

До 1. октобра државни органи треба да разраде и мере које ће омогућити "државним органима да пређу на руска средства за шифровање". Поред тога, предвиђено је и да буду донете посебне мере за заштиту руске интернет инфраструктуре од напада хакера. Прочитајте ОВДЕ како је Марија Захарова брутално извређала Американце, али са разлогом. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин игра хокеј...
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА