Најновије

ДАЧИЋ: Вокер, Харадинај, Муслију... само су део плана који се кује вековима!

Албанци би требало да се замисле над својим потезима, јер се варају ако мисле да је Србија слаба због тога што жели дијалог, и зато што је мала раздаљина од лудих снова до кошмарне реалности у коју може да уђе читав регион, изјавио је данас потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић (Фото: Синхуа, Правда)

Дачић је рекао да је данашња изјава Рамуша Харадинаја, коју можете да рочитате ОВДЕ, као и изјаве осталих албанских политичара и оних који их подржавају, попут Вилијема Вокера, део заједничке вишедеценијске и вишевековне платформе о стварању "Велике Албаније", и поручио да ће Србија наставити са конструктивном политиком и жељом да се настави дијалог Београда са Приштином.
- Србија се неће руководити оним што Харадинај каже. Ако се Харадинају толико свиђа Ниш, ту би могао да дође у затвор, да одслужи казну због разних злочина које је починио над Србима за време сукоба на Косову, рекао је Дачић. Потпредседник владе је додао да Србија негативно реагује на неке изјаве из држава Европске уније и Сједињених Америчких Држава јер, како сматра, у тим земљама не прилазе довољно озбиљно проблему изјава албанских политичара. - Они коментаришу да су те изјаве "неопрезне", да то "није реално" или, када је реч о Вокеру, да је реч о пензионисаном дипломати, указао је Дачић. Он је и нагласио да није реч само о ономе што се сада говори, подсећајући на изјаву помоћнице америчког државног секретара Викторије Нуланд која је рекла да су САД 20 година улагале у независнот Косова. - Она је проглашена 2008, а 20 година уназад, то значи да су од 1996. улагали у независност Косова. И тако се може гледати на активност Вокера, чија је одговорност веома велика, јер је на основу његових изјава то искоришћено као непосредан повод за бомбардовање Србије. У том смислу изјава Харадинаја се уклапа у целу слику која говори да је "Велика Албанија" и даље заједничка платформа свих Албанаца. О томе су говорили и Тачи, и Рама, и Муслију, рекао је Дачић. Министар спољних послова је подвукао да Србија умерено реагује на све те изјаве не желећи да неко на њу пребацује одговорност за дестабилизацију Балкана. - Али више пута смо јасно и јавно рекли да су албански политичари у овом тренутку највећа претња за стабилност региона, а тиме и за стабулност читаве Европе, да су њихе великоалбанске идеје претња за територијални интегритет, не само Србије, већ и Македоније, Грчке и Црне Горе, рекао је Дачић. Дачић је истакао и да су Албанци нервозни јер им, како је рекао, не иде како су планирали. - Они који су их годинама подржавали пали су са политичке сцене. Ако се било ко од њих нада да је могућа нека нова агресија, нови "Милосрдни анђео", треба да схвате да ће сигурно ускоро доћи време када ће се пред њиховим судовима поставити питање кривичне одговорности оних који су обмањивали јавност, јер је једностарно проглашена независност Косова заснована на лажима, на лажима које је Џејми Шеј говорио, рекао је Дачић. Он је додао и да цела Европа и свет могу да виде да "Велика Албанија" није српска измишљотина, већ да су то речи Хашима Тачија, Едија Раме, Јонуза Муслиуа, и Рамуша Харадинаја. - Уосталом и председник македонског парламента, када је ушао у своју канцеларију, на свој сто је ставио албанску заставу, закључио је први потпредседник владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Српске дипломате добиле су данас налог да на сваком месту на међународној сцени светске званичнике упознају са правом улогом бившег шефа мисије ОЕБС Вилијама Вокера. Више о томе прочитајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Албанска посланица Месила Дода: "Македонија је источна албанска покрајина Илирида"
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА